Belföld

Német lap: Orbán Rambo-diplomata és rossz európai

Orbán (Array)
Orbán (Array)

A Süddeutsche Zeitung szerint a magyar miniszterelnök túlzás nélkül rossz európainak nevezhető.

Az online kiadásában megjelent, “Rambo-diplomaták veszélyeztetik Európát” című írás bevezetőjében a lap arról ír, hogy Magyarországtól Görögországig egyre több európai kormány törekszik arra, hogy érdekeit keresztülvigye. Teszi ezt olyan körülmények között, hogy a válságok összefüggnek, és csakis közös erőfeszítésekkel oldhatók meg.

A szerző, Daniel Brössler Orbán Viktorrról azt állítja, hogy a magyar miniszterelnök “túlzás nélkül rossz európainak” nevezhető. A cikkíró szerint Orbán úgy értelmezi a demokráciát, hogy számára a kisebbségi jogok nem játszanak szerepet, és csak korlátozottan tiszteli az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint a média szabadságát. Orbán ezenkívül attól sem riad vissza, hogy sugalmazó kérdőívekkel szítsa a menekültellenes hangulatot – véli a liberális lap.

 
Fotó: MTI 

Ugyanakkor tévedés lenne mindebből arra következtetni, hogy Orbán ne ismerné ki magát az Európai Unió ügyeiben – véli a szerző, Orbánt a “Rambo-diplomácia” képviselőjének nevezve. Ennek kapcsán emlékeztetett arra: a miniszterelnök két nappal a menekültekkel foglalkozó uniós csúcs előtt jelentette be, hogy Budapest nem kívánja visszafogadni azokat a menekülteket, akik Magyarországon keresztül utaztak tovább más uniós tagállamokba.

A cikkíró szerint valójában arról van szó, hogy ily módon a lehető legnagyobb nyomást fejtse ki a menekültekkel kapcsolatos terhek igazságos elosztásával kapcsolatos vitában, majd ha növekszik az ellenállás, akkor lehet azt állítani, hogy nem is így gondolták. A szerző szerint Orbán a “Rambo-diplomácia” különösen következetes képviselője, ugyanakkor ezeknek a módszereknek az unióban több híve van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik