Belföld
menekült (Array)

Ne a Földközi-tengerre figyeljen az EU, hanem ránk!

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 06. 25. 08:56

Szíjjártó Péter felszólított. Nem hagyja magát. Kiáll a nemzeti érdekek mellett. Akár Brüsszellel is szembemegy. Sok a bevándorló. Nagyon.

Az uniós tagállamok közül jelenleg Magyarországra érkezik a legtöbb illegális bevándorló, ezért az ország elvárja az európai szolidaritást, az EU segítségét az ügyben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az M1-en csütörtök reggel.

Szerinte elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy miközben ide jön a legtöbb illegális bevándorló, a legnagyobb figyelem még mindig a Földközi-tengeren át érkezőkre jut. Itt lenne az ideje, hogy az unió végre komolyan vegye a helyzetet, mert bár Magyarország eddig is igyekezett felhívni a figyelmet a nyugat-balkáni útvonal jelentőségére, az EU eddig nem tett érdemi lépéseket – közölte. Hozzátette, ezért javasolta, hogy ősszel Budapesten konferenciát rendezzenek az ügyben.

Higgadtan, tényekre alapozva

Szijjártó szerint rendkívül súlyos kérdésről van szó, amiről higgadtan, a tényekre alapozva kell beszélni. Magyarország semmilyen nemzetközi vagy uniós jogszabály alkalmazását nem függesztette fel, “ez szóba sem került”. Viszont súlyos technikai és kapacitásbeli problémái vannak, hiszen idén eddig 61 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, és közülük 60 922-en a magyar-szerb határon át léptek be az ország területére. Közölte, így most minden bevándorlással foglalkozó, bevethető kolléga a déli határnál teljesít szolgálatot, hogy éppen a dublini rendeletnek érvényt szerezve regisztráljanak minden Magyarországra belépő bevándorlót.

bevandorlok(960x640).jpg (Array) 

Mint mondta, ezért azt kérték az uniós partnerektől, hogy egy kicsit legyenek türelemmel, igyekeznek a technikai és kapacitásbeli súlyos kihívásokat leküzdeni, és ha csökken a nyomás, akkor a dublini rendeletnek meg tud felelni az ország. A miniszter arról is beszélt, hogy az EU-ra nehezedő bevándorlási nyomás a Nyugat-Balkánon keresztül folyamatosan erősödik, legalább annyian, de inkább még többen jönnek erre, mint a Földközi-tengeren. Közölte, az ideiglenes határzár nem azt jelenti, hogy nem lehet majd a két ország között átjárni, mert törvénytisztelő módon, a határállomásokon lehet, de aki a zöldhatáron át jön, az törvényt sért.

Vissza mindenkit a görögökhöz

Szijjártó szerint arról van jogalkalmazási vitája Magyarországnak az unióval, hogy 11 tagállam ide küldene vissza 15 ezer illegális bevándorlót, de Magyarország szerint ezek az emberek Görögországban léptek be az EU-ba. Márpedig minden illegális bevándorlót oda kell visszatoloncolni, ahol belépett az EU területére. Tehát nem Magyarország az első uniós belépési pont, az más kérdés, hogy a dublini rendelet értelmében regisztrálnak mindenkit, aki ide érkezik illegális bevándorlóként – tette hozzá.

Hogy ezt a jogalkalmazási kérdést megnyugtatóan rendezzék, Trócsányi László igazságügyi miniszter rendkívüli konzultációt kezdeményezett az Európai Bizottság első alelnökével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.