Belföld

Kutyás rendőrök néztek farkasszemet a menekültekkel

menekültrazzia szegeden (Array)
menekültrazzia szegeden (Array)

Nagy erőkkel vonultak ki a röszkei hangárhoz, ahol a szerdán Szegednél elfogott határátlépőket elhelyezték. Némi skandálás után csillapodott a hangulat.

Csütörtökön este rendkívül feszültté vált a helyzet a Csongrád megyei, határ menti Röszkén.

A Hír24 helyszínen tartózkodó forrása elmondta: a településen egy hangárban állítják elő elsőként a rendőrök az elfogott menekülteket. Itt dől el az is, hogy hová küldik őket tovább. Szerdán egy nagyobb rendőri akció keretében mintegy 7-800 embert fogtak el Szegednél, ők is ide kerültek és azóta is itt tartják őket. Egy hatalmas sátortábort is felhúztak az épületnél.

Forrásunk korábban több menekülttel is beszélt a városban, akik arról panaszkodtak, hogy egy napig tartották őket Röszkén és enni sem kaptak. Elképzelhető, hogy emiatt tört ki elégedetlenség a táborban. A rendőrök csütörtökön este nagy erőkkel vonultak ki a táborhoz, oszlatáshoz felkészített készenlétisek, kutyás rendőrök is vannak közöttük. A menekültek a hangárban azt kezdték el skandálni, hogy „Freedom”, vagyis „Szabadság”, közben pedig buszok érkeztek, melyekkel elkezdték az ott lévők – közülük a kisgyermekesek – elszállítását.

A helyszínről három-négy busz indult el, ezután a táborban maradtak befejezték a skandálást, nyugodtabbá vált a helyzet, bár a rendőri készültség továbbra is maradt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: kisebb konfliktus volt, amit rendőri beavatkozás nélkül sikerült rendezni. A helyszínre mentek az ENSZ menekültügyi főbiztosságának munkatársai is, akik a bent lévő emberekkel beszélnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik