Belföld

Tényleg elveszik a rendőrök béremelését a kerítés költségei miatt?

kerites(210x140).jpg (Array)
kerites(210x140).jpg (Array)

Változtattak a rendőri életpályamodellen. A rendőrök nem azt a fizetésemelést kapják, amit korábban ígértek, és nem akkor.

Nem veszik el. Teljesen.

A parlament tegnap tárgyalta azt a törvényt, ami a rendőri életpályamodellnek nevezett fizetésemelésekről határoz. Igazítottak az eredeti, néhány héttel ezelőtt beadott tervezet időrendjén.

A rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény tervezete eredetileg úgy volt megírva, hogy a rendőri állomány tagjai 2016. január elsejétől 50 százalékos béremelést kaptak volna.

Most a törvény annyiban módosult, hogy januártól csak harminc százalékos béremelést kapnak a rendőrök, majd utána évente még körülbelül 5 százalékos emeléseket, hogy 2019. január elsejére összejöjjön a mostani fizetésük 150 százaléka.

Kerítést építenek

A rendőri állomány több tagja is kifejezetten aggódott, mert olyan híreket lehetett hallani, hogy a béremelést teljesen elhalasztják. Ráadásul ez pont együtt érkezett azzal a hírrel, hogy a déli határzárat a katonák mellett a rendőrök is építeni fogják.

A halasztásnak tehát csak egy része igaz, és valószínűleg nincs is köze a határzár költségeihez. Az életpályamodell emeléseit egyszerűen hozzáigazították a tanári életpályamodell időrendjéhez.

Lesz, akinek nem jár

Az emelés minden ténylegesen rendőri feladatot ellátó dolgozónak jár. Ez csak azért probléma, mert sok rendőrségnél dolgozó ebbe nem tartozik bele. Ők közalkalmazottak, hasonlóan a tanárok feladatait segítő közalkalmazottakhoz. Ők nem tartoznak bele az életpályamodellbe.

A költségvetésből összesen 137 milliárd forintot tettek félre fedezetként és céltartalékként. A módosítás oka egyébként az lehet, hogy a kormány rájött, ilyen gyorsan ennyi pénzt nem tud kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik