Belföld

Metálkoncert miatt akadt ki a zuglói plébános

Szerinte még a nap alatt sincs helye annak az együttesnek, amely szombat este a Jáki kápolna közelében játszott. Egyházellenes támadást sejt a háttérben.

Drámai hangvételű levélben kért számon egy szombat esti metálkoncertet Pajor András zuglói plébános a kerület polgármesterén. Karácsony Gergelynek írt levelében azt írja, hogy „döbbent telefonhívás értesítette” szombaton este negyed 9 körül a „Múzeumok Éjszakáján kultúrát és szellemiséget kereső látogatók felháborodásáról”.

„A Jáki kápolnát egyetemista fiatalok tartották nyitva, egyikük kérte az állásfoglalásomat, hogy bezárják-e a templomot, mert a bejárattal szemben egy minősíthetetlenül obszcén szövegeket produkáló rock-együttes játszik, hihetetlen hangerővel” – írta a plébános, aki szerint „az ide betérők számára az ellentétes hatások bántóan, megütközést keltően” keveredtek. Sőt, „a mérnöki diplomája megszerzésére készülő fiatalember határozott véleménye volt, hogy a történelmi falakat kifejezetten rengeti a közéjük beszorult, túlhangosított basszus-ütem.”

Pajor nyílt választ kért Karácsonytól: „az egyház ellen, a kultúra ellen, vagy az igényesebb ide érkező látogatók ellen irányult ez az akció, esetleg egyik ellen sem, egyszerűen csak a szervezők alkalmatlanságát tükrözi a botrányos eset? (…) Mindent ellenzek, ami a közízlést rombolja, akár véletlenül, akár ilyen célzott formában” – áll a levelében, melyben azt is írja: „egy ilyen együttesnek nemhogy egy történelmi emlékhelyen, vagy egy templommal szemben, de a nap alatt sincs helye”.

A 444 azt írja: Pajor egyébként sem viseltet nagy szimpátiával a mostani zuglói polgármester iránt. Templomában tavaly kitűzte a hirdetések közé, hogy támogassák a hívek a Papcsák Ferenc vezette fideszes képviselőtestületet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik