Belföld

Megint állást halmoznak a képviselők

Sokaknak kellett dönteniük tavaly, hogy az önkormányzatot vagy a parlamentet választják, de most megint új pozícióval kínálják meg a honatyákat.

Újrakezdték az álláshalmozást a parlamenti képviselők – írja a Blikk. A lap emlékeztet: ettől a ciklustól kezdve összeférhetetlenné vált az országgyűlési képviselőséggel például az is, hogy az érintettek megyei közgyűlési, vagy települési önkormányzati pozíciókat töltsenek be, az érintetteknek választaniuk kellett, hogy melyik tisztségüket tartják meg.

Mindezek ellenére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter most megyei fejlesztési biztosnak nevezett ki 19 kormánypárti politikust, többen közülük önkormányzati vezetők voltak korábban. Az új pozícióban hasonló feladatot láthatnak el, mint korábban: a fejlesztési projekteket kell koordinálniuk az előkészületektől kezdve a megvalósításon át az értékelésig.

A megyei biztosok eredetileg díjazás nélkül látták volna el a feladatot, de a kinevezésük után alig tíz nappal módosították a jogszabályt, így most akár 748 ezer forintos helyettes államtitkári illetményre is igényt tarthatnak munkájuk után. Igaz, képviselői alapilletményük csökken ez esetben, de még így is tucatnyian vihetnek haza 224 ezres pluszfizetést, hárman pedig közel százezer forinttal keresnek jobban, míg a szabolcsi megyei biztos megkapja a 748 ezer forintot, mivel nem tagja a parlamentnek.

Kiszelly Zoltán politológus szerint azért adnak rendes fizetést a munkáért, hogy csökkentsék a korrupciós kísértést, de az a munka hatékonyságának rovására mehet, hogy „egy fenékkel több lovat ülnek meg” újra a honatyák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik