Belföld

Ismét Magyarországról vitáznak Strasbourgban

A magyar politikai vezetést sürgetni kell a problémák megoldására, de nincs szükség további külön vizsgálatokra – állapítja meg az Európa Tanács jelentése.

Magyarországról vitázik szerdán az Európa Tanács parlamenti közgyűlése – írja a Híradó.hu. A strasbourgi ülésen napirendre kerül a Robert Walter brit konzervatív képviselő által benyújtott jelentés, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az Európa Tanács két éve megfogalmazott ajánlásaiból nem minden teljesült.

A dokumentumban szó esik egyebek mellett az egyházi törvényről, a választókerületek határainak kialakításáról, az Alkotmánybíróság jogköreiről, a média helyzetéről és a halálbüntetésről szóló vitákról. Walter konklúziója szerint a magyar politikai vezetést sürgetni kell a fennálló problémák megoldására, de Magyarország ügyében nincs szükség további külön vizsgálatra.

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága is készített jelentést hazánkról, e szerint a menekültbefogadó állomásokon nagyon rosszak a körülmények, durva a bánásmód, nincs elég lehetőség jogi segítség vagy civil társadalmi támogatás igénybevételére. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azonban úgy reagált, hogy a testület nem valós és nem aktuális adatok alapján kritizálta a helyzetet. A dokumentum viszont arra is kitért, hogy félkatonai csoportok szerveznek Magyarországon törvénytelen őrjáratokat a romák megfélemlítésére, a Budapest Pride pedig neonáci csoportok támadásainak célpontja lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik