Belföld

Harrach: egy abortusz is sok lenne Magyarországon

Harrach Péter (Array)
Harrach Péter (Array)

Kevés gyerek születik regisztrált élettársi kapcsolatban, így a KDNP nem tartja indokoltnak, hogy direkt támogatást adjanak ennek az együttélési formának.

A demográfiai helyzetet nem lehet pártpolitikai témává tenni, nem lehet politikai alku kérdése, társadalmi megegyezésre van szükség – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A kereszténydemokrata politikus felidézte: évente 35-40 ezer emberrel csökken a magyar népesség, ha nem változik a helyzet, akkor gyermekeinkre egy elöregedő társadalmat hagyunk. Ugyanakkor csak kormányzati intézkedésekkel nem lehet változtatni a helyzeten – mondta.

Harrach szerint ugyanakkor az utóbbi másfél év adatai kedvező tendenciát mutatnak: az idei év első négy hónapjában 3 százalékkal többen születtek, mint az előző év hasonló időszakában és hét százalékkal többen kötöttek házasságot. Azt is fontosnak tartotta, hogy csökkent a válások és abortuszok száma – utóbbiról azt mondta, hogy a párt egy induló emberi élet elpusztításának tekinti. „Egy abortusz is sok lenne Magyarországon” – vélte Harrach.

A politikus arra is kitért, hogy a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi rendezettségét megfelelőnek tartják – azt mondta, viszonylag kevés gyermek születik ilyen kapcsolatban, így a direkt támogatás demográfiai szempontból nem indokolt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik