Belföld

Bezárt kislány: nem vették észre a veszélyeztetettséget

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 24. 12:34

A gyermekjogok védelméért felelős biztos is vizsgálta a kislétai ügyet.

Először éjszakára, majd napközben is bezárták 11 éves kislányukat a szülők a Szabolcs megyei Kislétán. Egy helyi lakos értesítette a gyermekjóléti szolgálatot, a szülők ellen büntetőeljárás indult. A kislány kórházi ápolásra szorult, testvéreit ideiglenesen lakásotthonba helyezték – emlékeztet az Index.

Az ügyben vizsgálatot indított Székely László, a gyermekjogok védelméért kiemelten felelős ombudsman. Információkat kértek az illetékes védőnőtől, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhivatal vezetőjétől, valamint az iskola igazgatójától is. A megkérdezettek közül sokan számoltak be a kislánnyal kapcsolatos gondokról – kisebb lopásokról, hazugságokról, magatartásbeli problémáiról. A gyermekvédelmi jelzőrendszer és a családgondozó azonban nem észlelte a gyermek veszélyeztetett helyzetét.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a biztos arra kérte fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy hívja fel a gyermekjóléti szolgáltatók figyelmét a veszélyeztetettség mielőbbi felismeréséről készült módszertani útmutatók használatára, a gyermeki jogokról való tájékoztatási kötelezettségükre. Az ombudsman úgy látja: érdemes lenne bevonni az elektronikus médiát is, olyan társadalmi célú hirdetések megjelentetésével, melyek bemutatják a gyermekvédelmi rendszer működését, a szülőket pedig felvilágosítják a helytelen nevelési módszerekről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.