Belföld

Orbán a menekültekkel jutott levegőhöz

orbán a rádióban (Array)
orbán a rádióban (Array)

Több hónapig kísérleteztek a Fidesznél azon, hogy mivel lehetne elcsendesíteni a fanyalgókat, ami végre jól sül el. A menekültkérdés lett az, de ennek ára van, nem lesz orbáni konszolidáció a kormányzásban.

Számos kormányzati és kormánypárti forrás szerint ismét a Fidesz diktálja a tempót és mindenki rájuk figyel, írja a hvg.hu. Egyes vélemények szerint a kormányfő ezzel az európai mainstreamet képviseli és még az elszigetelődésből is kitörhet. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet után bedobott ötlet csak egy lesz a sok közül, ami ugyanúgy sikeretlennek fog bizonyulni, mint például a drogteszt.

„Nézze meg az RTL Híradót, sokat foglalkoznak a kerítésépítéssel, s még ha bírálják is a sajtóban a terveket, ez is nekünk kedvez, mert az emberek látják, mi folyik Európa déli határainál, a magyarok pedig alapvetően tartanak a migránsoktól” – így összegezte a lapnak egy magas rangú fideszes forrás az eseményeket. Ráadásul a híradások még a vasárnapi boltzárakat és a korrupciógyanús ügyeket is hátrébb sorolták emiatt.

A Fidesznél éppen ezért abban bíznak, megindulhatnak a népszerűségi mutatók fölfelé, sikerül kimászni a gödörből. A baj akkora volt, hogy egy hónappal ezelőtt még a párton belül azon gondoltak, Orbán nem úszhatja meg irányváltás nélkül, még Kövér is változásokat sürgetett. Most viszont a Habony-Finkelstein duó kritikusai is elismerik, bejöttek a számítások, egyre kevesebb a párton belüli fanyalgó is, levegőhöz jutott Orbán.

A portál forrásai elismerték, a bevándorlásellenesség nem rögtönzés eredménye, előre eltervezték, sőt, az ellenzék tiltakozó akcióival is kalkuláltak, részben ezért is kerültek a plakátokra a Jobbik nézeteire hajazó mondatok.

Még egy dolog miatt örömittas most a pártvezetés. Úgy gondolják, azzal, hogy a kormányfő beleállt a témába itthon, Európában ugyanezzel a lendülettel kitörhet az elszigetelődéséből, a kontinens irányvonalát is megváltoztathatja a migráns-kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik