Belföld

“Kiírtuk magunkat Európából”

bevandorlo(960x640).jpg (Array)
bevandorlo(960x640).jpg (Array)

A Demokratikus Koalíció szerint a Dublin III. felfüggesztésével történt meg mindez. Közben Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba.

Megírtuk korábban, a kormány felfüggesztette a menekültek visszafogadását, miután egyoldalúan felfüggesztette a már említett rendeletet. A DK közleményében erre reagálva azt írja, kiírtuk magunkat Európából. Majd hozzáteszik, a menekültellenes kormányzati politika mára odáig fajult, hogy most közvetlen veszélybe kerültek a hazánknak kifejezetten a menekültek ellátására szánt EU-s támogatások is.

Menekültek később is lesznek, EU-s forrás azonban akkor már nem lesz az ellátásukra. Magabiztos öngólt rúgott az Orbán-kormány. A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány döntésének rendkívül súlyos következményei lesznek, amiket azonban nem a kormány, hanem Magyarország fog megszenvedni.

Bekérették Perényit

Az EU egyik menekültügyi jogszabálya, az úgynevezett dublini rendelet tiszteletben tartására szólított fel az osztrák belügyminiszter, miután Magyarország kedden bejelentette, hogy felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, s ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is. A belügyminiszter elmondta: Ausztria kész segíteni Magyarországnak a nehéz helyzetben. Negyven rendőrt küldünk a szerb-magyar határhoz, egyértelmű, hogy egy ilyen segítség nem szabad, hogy egyoldalú maradjon – mondta a belügyminiszter.

Az APA értesülése szerint Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba.

Jobbról előz Orbán

Az Együtt is reagált, szerintük Orbán Viktor kormánya leszerepelt emberségből, és folyamatosan árt a magyar nemzeti érdeknek azzal, hogy elszigeteli hazánkat nyugati szövetségeseinktől.

“Orbán Viktor ismét jobbról akarja előzni a Jobbikot, uszít és tovább élezi a meglévő társadalmi feszültségeket, közben pedig eltereli a figyelmet az egyre mélyülő magyar válságról, a szétvert oktatásról, a hosszú kórházi várólistákról” – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik