Belföld

Határzár: “nem jöttem volna el, ha nem kellett volna”

A menekülő embereket nem állítja meg egy kerítés. “Ha építenek egy falat, keresünk egy másik útvonalat”, mondta egy 39 éves férfi, miközben ásó mozdulatokat imitált kezeivel.

A Guardian után az AP hírügynökség is riportot közölt a magyar-szerb határra tervezett négy méter magas kerítésről. Egy egykori szobrász, aki egy Magyarországra tartó vonatra készült felszállni a feleségével és négy gyerekével Szerbibában, azt mondta, “nem lehet megállítani a menekülőket, ha építenek egy falat, keresünk egy másik útvonalat.”

A riport szerint a szerbiai Pressevo rendőrőrse előtt százával állnak a menekültek, hogy menedékkérelmüket regisztráltassák, ezzel pedig engedélyt kapjanak arra, hogy három napot az országban maradhassanak. Ez pont elég arra, hogy elérjék a szerb-magyar határt.

Egy másik szír menekült azt mondta az AP-nek, hogy a kerítés terve csak olaj a tűzre. “Felhúznak egy falat, ami nagyobb, mint a berlini fal volt annak idején, de az embercsempészeknek ez nem akadály. Ennek soha nem lesz vége.”

Egy 31 éves szír mérnök azt mondta, ez a magyar terve egyszerűen kegyetlen. Megnehezíti ugyan a menekültek dolgát, de ha már Szerbiáig elértek, nem adják fel, nem fordulnak vissza. “Nem jöttem volna el, ha nem kellett volna. Csak jó életet szeretnék élni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik