Belföld

Bora Bora-ügy: a kormány nem avatkozhatott be

Szijjártó Péter ugyanakkor elmondta: mindig a gyermek és a család érdekeit kell nézni hasonló helyzetekben.

Mindig a gyermek és a család érdekeit kell nézni a Bora Borán rekedt nő esetéhez hasonló ügyekben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-en.

Egy válófélben lévő magyar nő francia állampolgárságú férje miatt négy éve Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt. A férfi még 2011-ben, azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbehozni házasságukat, rávette feleségét, hogy kisfiukkal együtt utazzanak pár hónapra a szigetre, de ott is bántalmazta, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy ne hagyhassa el Francia Polinéziát. A nő hétfőn tudatta: megkapta gyermeke felügyeleti jogát és Tahitire költözhet vele.

Szijjártó elmondta: az ügyben a magyar külügy kérte a francia kormány segítségét, de nagyon érzékeny ügyről van szó, mert a hatalmi ágak szétválasztása miatt egy kormány nem avatkozhat be bírósági eljárásba. A francia kormány javasolta, hogy a házaspár közvetítő segítségét vegye igénybe, és erről tájékoztatták őket.

A miniszter közölte: a legfontosabb, hogy ilyen esetekben mindig a gyermek és a család érdekeit nézzék és segítsenek a magyar állampolgároknak, a többi pedig az igazságszolgáltatás dolga. Bírósági ügyekbe, családi ügyekbe nem avatkoznak be, ugyanis világos leírás van arról, hogy hasonló helyzetben mi a magyar állam konzuli kötelezettsége, ennek a külügyminisztérium mindig megfelel – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik