Belföld

Orbánnak mindegy, mennyibe kerül a Kerítés, csak legyen

A bevándorlóellenesség kedvező fogadtatásra talált az emberek részéről, a képviselők szerint sikerült megállítani vele a Fidesz népszerűségvesztését.

A Fidesz-frakcióban egyöntetűen pozitív a szerb határra építendő 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítés megítélése – írja az Origo, mely kormánypárti képviselőket kérdezett határzár-ügyben. Szerintük a pártnak kedvező pillanatban született a döntés és muszáj volt a kormánynak lépni, mert „sokak szerint elfogadhatatlan volt, hogy a kistelepülések utcáin tucatjával sétálnak idegenek”.

Egy kormánypárti politikus ugyanakkor úgy vélte: túl nagy a médiafigyelem a probléma nagyságához képest. Nagyon sok menekült érkezik, de ezek 100 százaléka gyakorlatilag csak áthaladó személy, nem itt akarnak letelepülni, „csak azt szeretnék, hogy megszűnjön ez a népvándorlás a határ mentén”. A portál által megkérdezett politikus cifrábbat is mondott: „ha valaki kiteszi a tanyájáról a kezét, akkor lehet, hogy pár perc múlva óra sem lesz rajta”, noha eddig semmi nem igazolta, hogy a menekültek miatt nőtt volna a bűnözés. De szerinte ennek elkerülésére jó eszköz a kerítés.

Az egyik fideszes képviselő szerint „sikerült olyan témát találnunk, amivel ismét a cselekvőképességünket igazolhatjuk”. A kormány bevándorlóellenes döntésében nagy szerepet játszott, hogy felméréseik szerint az emberek támogatják ezt a hozzáállást és úgy vélik, ezzel sikerült megállítani a Fidesz népszerűségvesztését, de még nem látni, hogy ennek lesz-e bármilyen hatása a 2018-ban következő választásra.

A Népszabadságnak egy fideszes honatya azt mondta a kerítésépítésről: akármennyi lesz a végösszeg, lesz rá pénz, mert Orbán Viktor tántoríthatatlan az ügyben. A cél az, hogy az „illegális migránsokat” már a határon visszafordítsák, mielőtt még az ország területére lépnének. Az is felmerült, hogy két párhuzamos kerítést építsenek, melyek között járőrkocsik cirkálnának folyamatosan. A kormánypárti politikusoknak az sem lenne ellenére, hogy a jövőben zárt menekülttáborokat létesítsenek Magyarországon, és azok sem a városok közelében lennének.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik