Belföld

Transparency: az Alkotmánybírósághoz fordultunk a Paks II. miatt

paksi atomerőmű (Array)
paksi atomerőmű (Array)

A beruházások titkosítása miatt fordul az Ab-hez a szervezet, szerintük nem szolgálja a nemzet biztonságát a titkosítás.

A Transparency Internation közleményében azt írja, az Országgyűlés március 3-án fogadta el a Paksi Atomerőmű beruházással összefüggő adatokat 30 évre titkosító törvényt. Szerintük a nemzet biztonságát éppen, hogy nem a gigantikus volumenű atomerőmű beruházás évtizedekre történő titkosítása szolgálja.

Ezért nyílt levélben arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Sajnos az államfő nem hallgatta meg a kérésünket. A parlamenti képviselők egynegyede az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte. Az alkotmánybíráknak azt kell eldönteniük, hogy a paksi beruházással összefüggő „üzleti és műszaki adatok, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatok” megismerhetőségének nemzetbiztonsági megfontolásokból 30 évre történő kizárása összeegyeztethető-e Magyarország Alaptörvényével.

Szerintünk a Paks II. beruházás titkosítása nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Az álláspontjukat és a részletes szakmai érveiket levél formájában az Alkotmánybírósággal is megosztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik