Belföld

Kukába kéne dobni az egész államigazgatást

okmanyiroda(960x640).jpg (Array)
okmanyiroda(960x640).jpg (Array)

Óriási reformokat és a bürkorácia leépítését ígérgeti a kormány évek óta, de a jelek szerint messze még a kánaán. Nem hiába hangzott el Lázár János "őszödi" beszéde.

Rossz állapotban van az állam és még mindig túlburjánzó a bürokrácia – írja a Hvg.hu, ami Lázár János “őszödi” (pontosabban szekszárdi) beszédét szedte ízekre. Lázár egy szakmai fórumon korábban azt mondta, túlszabályozott és bonyolult az ügyintézés és az adózás, az állam akadályokat állít az emberek elé. Pedig az Orbán-kormány nagy célja volt ennek felszámolása. Még egy Jó Állam Fórumot is létrehoztak, ahova mehettek az ötletek, de ezt pár hónap után beszántották.

A Hvg.hu a bezárt oldal ötlete miatt gyűjtött össze problémákat, amikre az olvasók panaszkodnak. A hivatalokban dolgozók panaszkodtak a “csókosokra”, akiket föléjük ültettek, valamint a kicsi mozgástérre, hogy egy ügyintéző nem dönthet az előírt pontok megkerülése nélkül, így viszont hosszú procedúrák jönnek létre. Nem túl jó az sem, hogy minél jobb statisztikai mutatókat kell produkálniuk. Ez is, és a fenti dolgok is alaposan megnövelik a rendszer költségeit.

 

A vezetőkre sokan panaszkodnak, mondván nincsenek tisztában a munkafolyamatokkal, és így dirigálnak. Ezek a vezetők valószínűleg sosem dolgoztak olyan helyen, ahol szigorú munkarend szerint kell eljárni, vagy ahogy az olvasó fogalmazott, “nem bürokráciában, hanem burok-kráciában éltek eddig”. Ráadásul a szokásos fenyegetés, a találunk másikat helyetted is elhangzik, ami nem igaz, mert egy új munkatárs betanulása egy-két év. Az átalakítások miatt viszont sok tapasztalt munkatárs is távozott.

A felettesek emellett is szörnyűek, a kifizetett túlórákon felüli túlórákat írnak elő a dolgozóknak, amiért semmit sem kapnak. A keresetek amúgy is alacsonyak, ezért is nagyon sokan menekülnének a közszférából. Az ügyfelek is szenvednek az elavult informatikai rendszerektől. Egy olvasó végrehajtást kért adósa ellen, erre rá küldték ki a behajtókat. Egy 1978 óta tanító tanárnál azt nem tudta a rendszer, hol dolgozott 2012-ben, a szakképzésekben meg többhetes egybefüggő gyakorlatot kell szerezni, aminek módosítására négy aláírásos bürokratikus létrát kell megmászni.

Csodás történet a férfié, akinek lengyel feleségétől született gyereke, de a magyar útlevelet majdnem féléves ügyintézés után kapta volna meg. A lengyelek viszont egy hét alatt kiállítottak a gyereknek egy ideiglenes útlevelet. Az olvasók panaszkodtak még az egészségügyi ügyintézésre, a kocsiátírásra, az okmányirodai műveletekre és a bíróságokra is. Bonyolult az adózás is, rosszak a NAV nyomtatványkitöltő programjai stbstbstbstb…….

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik