Belföld

Kedden kezdődik a központi szúnyogirtás

Az állam ezt is magához ragadta az önkormányzatoktól.

Kedden kezdődik a központi szúnyoggyérítés, az ütemtervek már olvashatóak a katasztrófavédelem honlapján – tudósít az MTI. A terveket persze felülírhatja a kedvezőtlen időjárás.

A kormány idén rendelte minisztériumi hatáskörbe a szúnyogirtást, amit eddig az önkormányzatok végeztek. Másfélmilliárd forintot biztosítanak a védekezésre.

A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy ettől még az önkormányzatok önálló szúnyoggyérítést is végezhetnek, vagy jelezhetik, ha a településükön különösen megkeserítik az életüket a vérszívó rovarok – a szakértők megvizsgálják a beérkezett igényeket, és ha a csípések száma megköveteli, a település és környéke bekerül a központi programba.

A méhészeket időben értesítik, hogy a munkálatok idejére elzárhassák a méhcsaládokat. A légi szúnyogirtást az esti órákban végzik, a földit pedig naplementekor kezdik, hogy hatékony legyen és minél kisebb veszélyt jelentsen a méhekre.

A gyérítéshez csak olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A szerek melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik