Belföld

Azt sem tudták a kitúrt dohánycégek, hogy mit tervez a kormány

Ötszáz ember munkahelye bukhat azon, hogy két vállalkozást hoztak helyzetbe.

Nem is volt tudomásuk arról, hogy megpályáztatná az állam a trafikellátást – mondta az Imperial Tobacco Magyarország Kft. igazgatója a Klubrádióban. A dohányipari cég és két versenytársa, a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. összesen ötszáz embert kényszerül elbocsátani, miután a kormány két cégre, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft-re és a Tabán Trafik Zrt-re bízta a dohánynagykereskedelmet. Ez a két cég értékesítheti majd a három másik társaság termékeit is.

Dezső Lóránt közölte: a kormány döntése sérti Magyarország alapvető uniós kötelezettségeit. Először is elmulasztották értesíteni az Európai Bizottságot a dohánykereskedelem államosítására vonatkozó jogszabály tervezetéről, másrészt a tervezett rendszer világosan és nyíltan hátrányosan megkülönbözteti a nem magyar vállalatokat. Harmadsorban a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. jogellenes állami támogatáshoz, állandó és tisztességtelen versenyelőnyhöz jut. A jogi lépés lehetőségeit vizsgálják.

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete a nyertes cégektől azt kérte, hogy amikor kialakítják trafikellátójukat, ne csak saját dolgozóikat vegyék fel, hanem a többi cégtől is vegyenek át dolgozókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik