Belföld

Vádlottak padján a városi cég vezetője

bocskai péter (Array)
bocskai péter (Array)

Pedig a tavalyi kampányban még a miniszterelnök is járt nála családlátogatáson. Az ellenzék szerint Bocskai Péter ciki Nyíregyházának, a polgármester az ártatlanság vélelmére hivatkozik.

Nyíregyháza fideszes polgármestere kiáll Bocskai Péter, a városüzemeltetési cég hűtlen kezeléssel vádolt vezetője mellett. Az ellenzék a menesztését várná, de Kovács Ferenc elégedett a munkájával – írja a Népszabadság.

A Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NYÍRVV) vezetőjének és két társának ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt zajlik eljárás. A cég felügyelőbizottságának egyik volt tagja azért tett feljelentést két dolgozó, Bocskai és egy csoportvezető ellen, mert információi szerint fiktív számlák alapján fizettekk i csaknem százmillió forintot. A feljelentés szerint az önkormányzati cégnél olyan felújítási munkálatokat számláztak le és fizettek ki, melyeket a valóságban nem, vagy nem úgy végeztek el, mint ahogy azt a dokumentumokban feltüntették.

Az Együtt képviselője azt mondta: Kovács Ferenc fideszes polgármester az ártatlanság vélelmére hivatkozva még mindig kiáll Bocskai mellett, holott már terhessé vált a város számára. Az ellenzék bizalma megrendült a polgármesterben emiatt, ezért azt kezdeményezik, hogy a NYÍRVV felett ne a polgármester, hanem a városi közgyűlés gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Mit tudhat a városvezetés ügyeiről?

A nyíregyházi önkormányzat szóvivője viszont azt közölte, hogy Bocskai vezetésével a cég az elmúlt években „sikeresen és eredményesen végezte tevékenységét”, az ügyvezető tisztázhatja majd igazát a jogi eljárás során, ezért semmi nem indokolja a visszahívását.

Helmeczy László, az Összefogás Megyénkért civil szervezet helyi politikusa viszont azt mondta: valóban megilleti Bocskait az ártatlanság vélelme, de az ügyvezető az országos méretű nyelvvizsgabotrányban is érintett vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt. Érdekes volna megismerni, hogy mit tudhat a városvezetés bizonyos ügyeiről Bocskai, ha a polgármester még most, a megvádolása után is kiáll mellette – mondta Helmeczy.

Bocskai Péter egyébként onnan is ismerős lehet, hogy tavaly a választási kampányban Orbán Viktor ellátogatott egy családhoz – Bocskai iskoláskorú gyerekétől kapott levelet, akinek nagy vágya volt, hogy találkozzon a miniszterelnökkel. Az a propagandavideóból már kimaradt, hogy nem egy átlagos családhoz ment a kormányfő, hanem oda, ahol az apa a jobboldali önkormányzat által kinevezett városi cégvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik