Belföld

Kitiltják a hajléktalanokat, de az alpolgármester szerint ez nem ellenük szól

zalaegerszeg (Array)
zalaegerszeg (Array)

Zalaegerszeg közterületein sem lehet a jövőben életvitel-szerűen tartózkodni, de az erről szóló új rendelet nem a hajléktalanság és a lakhatási szegénység szankcionálása - fogalmazta meg Zalaegerszeg alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Gecse Péter (Fidesz-KDNP) a közgyűlés előző napi ülésének döntéseit ismertetve beszélt arról, hogy a most elfogadott rendelet a “közterületeken életvitel-szerűen megvalósuló tartózkodás tilalmáról” szól.

“Nem hajléktalanellenes rendelet és nem a lakhatási szegénység szankcionálásának irányába mutat” – jelezte, hozzátéve, hogy az utóbbi időkben a város lakóitól és az önkormányzati képviselőktől érkezett panaszok tették indokolttá a rendelet megalkotását.

Zalaegerszeg önkormányzata saját költségvetési és más külső forrásokból jelentős összegeket fordított az elmúlt években a közterületek rendbetételére, felújítására, ezek rendezettségének megőrzése is fontos szempont volt, mert egyre több negatív jelenséget tapasztaltak. A közgyűlés döntése alapján 15 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el a rendeletet, amelynek szövegezésekor konzultáltak a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és a polgárőrséggel.

A július 1-jén életbe lépő helyi rendelet szerint a játszóterek, oktatási intézmények, kulturális és sportlétesítmények, illetve azok 50-150 méteres körzete esik a tilalom hatálya alá – mondta az alpolgármester.

Sándor Erzsébet aljegyző hozzáfűzte: a zalaegerszegi rendelet megalkotására a szabálysértési törvény ad felhatalmazást, de csakis a közbiztonság, a közrend, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében. Az új helyi jogszabály nemcsak általánosságban jelöli meg a tilalom alá eső területeket, de a melléklet tételes felsorolást is tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik