Belföld

Kezelhető a menekülthelyzet Magyarországon az ENSZ-képviselő szerint

vihé (Array)
vihé (Array)

Montserrat Feixas Vihé emlékeztetett: hatvan éve rengeteg magyar menekült el a hazájából és előttük sem zárták le a határokat. Ezért is különösen szomorú a jelenlegi helyzet.

Interjút adott a Cink.hu-nak Montserrat Feixas Vihé, a ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közép-európai regionális képviseletének vezetője, aki eredetileg azért jött Budapestre, hogy az éves jelentésüket ismertesse, de a lap az Orbán-kormány által nemrég bejelentett szerb-magyar határzárról is kérdezte.

Vihé szerint nem a kerítésépítés a megfelelő válasz a menekültek megjelenésére. Mint mondta, naponta 45 ezer ember kér menedéket idegen országban, és ebben a helyzetben egyetlen európai uniós tagállam sem zárkózhat be teljesen.

“Hatvan évvel ezelőtt rengetegen menekültek el Magyarországról is, és nem zárták le a határokat előttük, úgyhogy ez a helyzet már csak ezért is szomorú” – emlékeztetett.

A képviselő úgy látja, Szerbia nem tudja biztosítani a menekültellátáshoz szükséges alapfeltételeket, tehát nem ért egyet a magyar kormány álláspontjával, miszerint déli szomszédunk biztonságos ország lenne.

Arra a felvetésre, hogy a kabinet az uniós Romániába vagy Horvátországba toloncolná vissza a menekülteket Vihé megjegyezte: a kormányoknak nem azt kellene figyelniük, hogyan szabadulhatnának meg minél egyszerűbben a menekültektől, hanem a rászorulóknak kellene segíteniük.

A diplomata szerint a menedékkérők gyakran több ezer kilométert utaznak, borzasztó körülmények között, és háborús helyzetből menekülnek, ráadásul a tömeg fele gyerek.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak mit kellene tennie menekültügyben, a diplomata úgy felelt, az Európai Unió segítségével kellene orvosolnia a problémát.

Vihé kifejtette, hogy tavaly év végén összesen háromezer menekült élt Magyarországon, ami nem óriási szám. Az kormány által is emlegetett 55 ezer menekült fele koszovói, akiknek a túlnyomó többsége nem maradt itt. A többiek valódi háborús övezetből érkeztek, de közülük is sokan elhagyják az országot, tehát a helyzet nem kezelhetetlen a számok tükrében sem – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik