Belföld

Készülhetnek a közmunkások a szerb határra

A minisztériumban lázasan igyekeznek egy hét alatt összehozni a 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítés pontos terveit. Óriási költséggel járhat a határ lezárása.

Közmunkások tömegét vonultathatják fel a déli határszakaszra a 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítés felépítéséhez – írja a Blikk.

A lap a belügyi tárcánál érdeklődött a részletekről, de egyelőre nem tudták megbecsülni sem, hogy hány közmunkás kell a beruházáshoz, azt mondták: az előkészületekről a kormányt fogják tájékoztatni először. A minisztériumban most lázas munka zajlik: egy hetet kaptak, hogy kijelöljék a kerítés nyomvonalát, meghatározzák, hogy a kerítés milyen anyagokból készül, és mekkora költséggel jár. Azt is írásba kell foglalni, hogy milyen munkagépekre, eszközökre van szükség és hány ember munkája kell az építkezéshez.

Volt már példa arra, hogy közmunkásokkal valósítottak meg egy nagyobb állami beruházást: ilyen volt az ócsai lakópark építkezése, ahol 250 embert dolgoztattak. Most a szögesdrót-kerítés felépítéséhez akár 850 emberre is szükség lehet, a munka hónapokig is eltarthat.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Blikknek azt mondta: csak a kerítés költsége legalább 17 milliárd forint, a biztonsági berendezésekkel – nyomásérzékelők, érintésjelzők, kamerák – 60-70 milliárd forintra rúghatnak a költségek és több rendőrre is szükség lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik