Belföld

Dubajból is hozzánk jönnének gyógyulni

Az állami egészségügy is lecsaphatna a fizetős betegekre, a bevételt a hazai páciensek javára lehetne felhasználni – véli a veszprémi kórházigazgató.

Dubaji üzletemberek jönnének gyógyulni Magyarországra – írja a Népszabadság. A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház főigazgatója elmondta: nagy az érdeklődés a magyarországi kezelések iránt, az arabok ugyanis saját országukba jó pénzért is csak nehezen tudnak jó orvosokat szerződtetni. Nem a leggazdagabbak jönnének hozzánk – ők az Egyesült Államok híres klinikáira járnak, de van egy olyan réteg, amely az európai egészségügyben is bízik.

Rácz Jenő azt mondta: nem kell attól tartani, hogy a külföldi betegek a magyarok elől vennének el helyet, sőt, a gyógyításból származó nyereséget az ő érdekükben lehetne felhasználni. A hazai egészségipar sikere a fogászati szolgáltatásokban mutatkozik meg leginkább: évente 50 milliárd forint jön be abból, hogy külföldiek nálunk végeztetik el ezeket a kezeléseket. Külföldi utazási irodák hirdetik a fogászati ellátást kéthetes családi üdüléssel egybekötve – még így is olcsóbb, mintha Nyugat-Európában végeztetnék el a beavatkozásokat.

A főigazgató a környező országokból – Ukrajnából, Szerbiából – is számít fizetőképes keresletre, onnan a tehetősebbek jöhetnének, mert nálunk jobb a műszerezettség és az ellátás szakmai minősége. A jóléti államok egészségbiztosítói is keresik a szakmailag kifogástalan, de minél olcsóbb megoldást, az állami egészségügynek is nyitnia kell ezekre az igényekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik