Belföld

Az ellenzéket is megbénította a Kerítés

A Jobbik ezek után már nem tudja jobbról előzni a Fideszt, a szocialisták országos vezetése pedig ódzkodik a zsigeri reakcióktól.

Nem nagyon tud mit kezdeni az ellenzék azzal, hogy az Orbán-kormány 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítés tervét jelentette be a szerb határon. Pedig – emlékeztet az Index – Orbán Viktor sokat kockáztatott ezzel a döntéssel: azt, hogy a nyilvánosság előtt egy új vasfüggöny építőjeként, egy diktatúrákban alkalmazott eszköz bevezetőjeként jelenik meg. A kerítés ráadásul több tízmilliárdos költséggel jár.

Ennek ellenére még egy ütős közleményre sem futotta az ellenzéknek: a Jobbiknak például azért nehéz fogást találni az intézkedésen, mert a kerítés a párt ötlete volt, Toroczkai László ásotthalmi polgármester beszélt róla már januárban. Így a Jobbiknak nincs más választása, mint „tapsolni” az ötletnek és ráígérni, de ezek után már nehéz jobbról előznie a kormánypártot a bevándorlás kérdésében. Le is jöttek a témáról és pénteken már Quaestor-ügyben hirdettek sajtótájékoztatót, amiről a bevándorlóellenes kampány miatt mostanában elterelődött a figyelem.

A szocialisták dolga egyszerűbb lett volna, hiszen a kerítés alátámasztaná mindazt, amiről rég beszélnek, hogy Orbán a múltba megy vissza, bezárkózó államot épít és diktatorikus eszközöket használ. Ehhez képest Tóbiás József elnök-frakcióvezető csak annyit tudott reagálni, hogy „józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség”, a határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal és közösen megvédeni az országot. Az MSZP budapesti vezetése ennél erősebben reagált, kerítéssel zárták le a Lendvay utcai Fidesz-székházat és azt mondták: a gyűlöletkampányt folytató politikusoknak van rács mögött a helyük. Az országos vezetés viszont el akarja kerülni, hogy érzelmi reakciót adjanak anélkül, hogy ismernék a jogi és diplomáciai hátteret, és friss kutatásuk sincs arról, hogy mi a véleményük az embereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik