Belföld

Továbbra is a tévéből tájékozódnak a legtöbben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 18. 11:33

Az internet már a második legnépszerűbb hírforrás. Sokan követik az állami média híreit is.

A politikai tájékozódás forrásairól készített felmérést a Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián.

A Médiapiac szakportálon közzétett eredmények szerint a magyarok túlnyomó többsége még mindig elsődlegesen a tévéből szerzi be információit: 71 százalék azok aránya, akik innen tájékozódnak a közélet és a politika történéseiről. A második helyre az internet jött fel: az emberek 34 százaléka követi rendszeresen az online hírforrásokat. A rádió a harmadik helyre szorult vissza 32 százalékkal, a napilapok az emberek negyedének jelentenek fontos hírforrást, hetilapokból pedig ötszázaléknyian tájékozódnak rendszeresen.

A politika és a közügyek iránt a 18-29 éves korosztály érdeklődik a legkevésbé: 5 százaléknyian egyáltalán nem követik a híreket, 23 százalékuk csak hébe-hóba. A teljes népességben 4 százalék azok aránya, akiket nem érdekelnek a hírek, 13 százalék azoké, akik csak néha tájékozódnak.

Az emberek mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy kifejezetten érdekli a politika, 30 százalék közepesen érdeklődik iránta, ugyanennyien vannak azok, akiket teljesen hidegen hagy. Az emberek 47 százalékát egyformán érdeklik a hírek és a vélemények, 41 százalékukat csak az objektív, tényszerű tudósítások, míg 8 százaléknyian azt mondták, hogy főként a véleménycikkeket szeretik olvasni.

A kutatók több jellemző csoportot figyeltek meg annak alapján, hogy honnan szerzik információikat: a legnagyobb azok köre, akik a kereskedelmi tévék – a TV2 és az RTL Klub – híradóit követik figyelemmel. Szintén jelentős csoport az állami médiából tájékozódóké: ők az M1, a Duna TV, a Kossuth és a Petőfi rádió hírműsorai mellett a Hír TV adásait is figyelemmel követik.

Ugyancsak népes a mainstream internetes médiumból tájékozódók köre: ők jellemzően Hír24-et, Indexet, Origót és HVG-t olvasnak, de vannak „tévés politikai mindenevők” is, akik egyszerre követik nyomon az ATV, a Hír TV, az Echo TV és a Story TV híradásait. Fontos hírforrásnak számítanak a megyei lapok is: ezek olvasóinak körében az is megfigyelhető, hogy kiugró számban követik az ATV hírműsorait. Nem elhanyagolható a nyomtatott bulvárlapokból, a budapesti talkrádiókból (Info, Klub), valamint a radikális jobboldali internetes portálokról tájékozódók köre sem – áll a kutatásban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.