Belföld
garancsi, orbán (Array)

Orbán Viktor közeli barátja egy bróker

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 06. 18. 08:47

Aki nem fél magát brókerként megdicsérni. Nagy portré készült Garancsi Istvánról.

Garancsi István – Orbán Viktor egyik közeli barátja – egy szerethető oligarcha. Ez a típus egyébként gyakori itthon, ide tartozik például Simicska Lajos is. A jellemzői: 

 • Puritán
 • Nem költ sokat
 • Régi autóval jár
 • Nem eszik drága étteremben
 • Nem jár drága, szép ruhákban
 • Szereti a focit

A Figyelő hozott le egy hosszú portrét a milliárdos üzletemberről, amit egy interjú követett a lapban. Összefoglaljuk Garancsi jellemzőit:

 • Hirtelenharagú
 • Matematikus alkat
 • Kiadja a dühét
 • Őszinte
 • Vidéki
 • Sokat dolgozik
 • Türelmetlen
 • Ért a munkájához
 • Valószínűleg kormányzati hátszél nélkül is sikeres lenne
 • Bizalmatlan

A Figyelő szerint az üzletember az OTP-nél kezdte, majd a Takarék-Bróker rendkívül sikeres és profi csapatát vezette. Részt vett a CDH privatizációs ügyleteiben, ahol Csányi Sándor és Hernádi Zsolt mellett nagyon jól járt az állami döntésekkel. 

Korábban, még egyetemista évei alatt ő volt az ember, aki ott volt, ahol a történelem. Krassó Györggyel együtt ment a Magyar Október Párt alapítására és Nagy Imre sírja mellett állt az újratemetésen. Mécs Imre kölcsönadta neki a Bibó István emlékkötet számozott példányát, de beszélt Demszky Gáborral. Szamizdatokat is olvasott. 

Orbán Viktorral a Videoton miatt lett jóban. Amikor megvette a csapatot, Orbán elkezdett meccsekre járni. Itt beszélték meg, hogy a miniszterelnök egy hegymászótúrát ad ajándékba a felesége születésnapjára. Ezt Garancsi szervezte meg, és Hernádi Zsolttal együtt el is mentek rá. Itt lettek “kötélbarátok”. Azóta Orbán Gáspár tőle bérel lakást. 

Politikusok, barátok

A lap szerint senki nem erősítette meg, hogy Garancsi érdekeltségeibe politikus barátainak is van beleszólása, sőt, valószínűleg a politikai hátszél nélkül is nagyon gazdag tudott volna lenni. Ennek ellenére gyanús, hogy szinte minden üzletében pont jó időben hozott jó döntéseket a politika. 

A köztéri reklámokkal foglalkozó ESMA plakáthelyei egészen addig voltak illegálisak, amíg baloldali tulajdonban volt. Amint Garancsi megvette, a szabályozás megváltozott. A MET-ben is tulajdonos, és megvette a kormány hátszelét élvező Market építőcég egy részét is. 

Sőt, most már miniszteri megbízott is. A hivatalos titulusa kimondhatatlanul hosszú, de a túrázásért felel. Egyébként nagy túrázó is, a Magyar Természetjáró Szövetség vezetője. Nagyon dicsérik, hogy milyen odaadással végzi ezt a munkát.  

Az interjú egyébként tele van remek sztorikkal. A meccsre elegáns öltönyben járó Csányi Sándor a mecs végére kivetkőzik önmagából és a zakója zsebéből szórja ki a szotyihéjet. Hernádi Zsoltnak tériszonya van, 3400 méternél tovább nem mert hegyre mászni. Ilyesmi. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.