Belföld

22 milliárdból épülhet a Kerítés

szögesdrót kerítés menekültek (Array)
szögesdrót kerítés menekültek (Array)

Aminek annyi haszna lehet, hogy az embercsempészek a kerülők miatt több pénzzel tudják lehúzni a menekülteket.

22 milliárd forintot szán a kormány a szerb-magyar határt lezáró kerítés megépítésére – értesült a Népszabadság.

A 175 kilométer hosszú kerítés építésének költségét a lap által megkérdezett szakértők 1,4 milliárd forintra becsülték, ez viszont nem tartalmazza az érzékelők árát, melyek jeleznének a határszakaszon szolgáló rendőröknek, ha valaki felkapaszkodik a kerítésre, vagy akár csak megközelíti azt. Ha valóban hatékony rendszert akarnak kiépíteni, akkor célszerű két párhuzamos kerítést felállítani – tették hozzá.

Egy volt határőrségi vezető azt mondta: a kerítést nyilvánvalóan magyar területen fogják felállítani, aki kívülről belekapaszkodik, az már magyar területen áll. „Hacsak nem lesznek képesek és hajlandók a magyar hatóságok végignézni, hogy pár tucat menekült a kerítésbe kapaszkodva éhezik és szomjazik, esetleg sérülten vagy betegen agonizál, valamit tenniük kell majd” – mondta. „Milyen alapon utasítják majd el azoknak a menedékkérelmét, akik a kerítés egyik oldaláról, már magyar területen állva kérnek menekültstátuszt a másik oldalon járőrözőktől?” – tette hozzá.

Valószínű, hogy nálunk is – mint más, hasonló határzárt alkalmazó országok esetében – alagutakat ásnak majd a kerítés alatt, vagy lefizetik a határőröket, hogy nézzenek félre, amíg átvágják a drótkerítést. Szélsőséges esetben, ha több százan torlódnak fel a kerítés előtt, az is megtörténhet, mint nemrég a török-szír határon, hogy a kétségbeesett menekülők egyszerűen átszakítják a szögesdrótakadályt.

A határzár kiépítése után arra lehet számítani, hogy Horvátország, esetleg Románia felé élénkül meg az embercsempész-forgalom, a bűnözők pedig több pénzzel húzzák le a hosszabb útvonal miatt a menekülteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik