Belföld

Taroltak a magyar mentősök: a nemzetközi mezőnyben is jól állunk

A Csongrád megyei mentősök kategóriájukban a legjobbnak bizonyultak a világ legrangosabb mentőversenyén - írta meg a Délmagyar.

Több mint száz csapat vett részt az idei Rallye Rejvízen, vagyis a világ legrangosabb mentőversenyén. A csehországi megmérettetésen idén egy Csongrád megyei egység képviselhette az Országos Mentőszolgálatot, mivel ők nyerték meg tavaly az országos mentőversenyt – írja a Délmagyar.

Pedig nem összeszokott csapat indult el a versenyen: “Családi okból a csapat egyik tagja nem tudta vállalni, hogy velünk utazik, így a gépkocsivezetőnk a békéscsabai Laczkó Lóránt volt” – mondta el a portálnak Jászkuti Ákos szegedi mentőorvos, aki a mórahalmi Bujdosó Ádám mentőápolóval viszont egy csapatot alkotott a magyar versenyen is. Ők sem mondhatók azonban összeszokott párosnak, hiszen a mindennapokban nem dolgoznak együtt a földi mentés során.

Az egész napos megmérettetés keretében reggel fél 7-től másnap hajnali fél 5-ig folyamatosan utaztak a megadott helyszínekre, ahol különféle, a való életből vett eseteket kellett megoldaniuk – ráadásul angol nyelven. A feladatok közt volt újszülött-újraélesztés, kommandósokkal biztosított lövöldözéses helyszín és iskolai rosszullét is. A feladatokat saját felszereléssel, saját autóval kellett megoldani.

Jászkuti Ákos a portálnak elmondta: a versenyen hátom és négyfős csapatok is indulhattak. Bár a magyar csapatban csak hárman voltak, négyfős csapatokat utasítottak maguk mögé. A szakember szerint ennek egy tömegbalesetnél lehet fontos szerepe, hiszen akkor életek múlhatnak azon, hányan hány sérültet tudnak ellátni.

Az abszolút győztes egyébként a magyar légi mentők csapata lett, a főleg barlangi mentéssel foglakozó HUBA Rescue 24 pedig a negyedik helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik