Belföld
Fizetés (Array)

Policy Agenda: a Fidesz furmányos politikai csapdát állított fel az ellenzéknek

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 06. 17. 10:17

A kormány törvényjavaslata szerint az 1500 fő alatti települések polgármesterei a jövőben a közfoglalkoztatás szervezéséért plusz pénzt kapnának. A trükköt a Policy Agenda vesézte ki.

Az előzményekkel kapcsolatban a Policy Agenda közleményében emlékeztet: az „olcsóbb” állam jegyében 2014 őszétől csökkentek a kistelepülési polgármesterek fizetései azzal az indokkal, hogy sok települési önkormányzati feladat a kormányhoz került. Ez a változás mintegy 2100 települést érintett. A kormánypártok törvénymódosítása miatt 2014-től jelentősen csökkent a kistelepülési vezetők javadalmazása. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi időközi országgyűlési választáson 13%-ot veszített az egy évvel ezelőtti eredményéhez képest a Fidesz.

A helyzet egyre tarthatatlanabb volt, és a kormánypártban törvényjavaslat is készült, hogy emeljék a polgármesteri fizetéseket. A Fidesz vezetése ezt nem engedte megtárgyalni, mondván, hogy nem „sportszerű” változtatni a választások után – magyarázza a közlemény.

A három elvesztett időközi országgyűlési választás után látszott azonban,- főképpen a sok kistelepülést magában foglaló ajkai körzet esetében – hogy a falvakban komoly szavazatvesztést szenvedett el a Fidesz. Bár a Policy Agenda szerint a nagyobbik kormánypárt támogatottságának csökkenése és a megnyesett polgármesteri fizetések között nem lehet egyértelmű ok-okozati viszonyt megállapítani, rögzítik: a települések első embereinek „megsértése” nem segíti a kormányzati baklövések elfedését.

Hol a trükk?

A Fidesz helyreállítaná kapcsolati hálóját és az önkormányzati törvény módosításával lehetővé tennék, hogy az 1500 fő alatti települések polgármesterei a közmunka szervezéséért, azaz „a közfoglalkoztatottak számához igazodva” plusz pénzt kapjanak. A törvényjavaslat sarkalatos törvénynek számít, azaz a jelen lévő képviselők kétharmadának támogatása kell megszavazásához, az ellenzékre is szükség van ehhez a megoldáshoz.

Ugyanakkor ez kifejezetten csapdahelyzet az ellenzéki pártok számára, ezt a Policy Agenda 3 pontban foglalta össze:

  1. Ha megvalósul az új rendszer, akkor mintegy 2100 polgármester magasabb fizetése a kormánypárttól függene. Ugyanis a közfoglalkoztatottak számához igazítanák a pluszfizetést. A településre jutó közfoglalkoztatottak számát azonban a kormány és annak hivatalai határozzák meg.
  2. Ha az ellenzék támogatja a javaslatot, akkor egyrészt az érintett polgármestereket kiszolgáltatja ennek a megalázó helyzetnek, másrészt „átlöki” őket a kormánypártok kezébe, amelyek ennek a politikai eszköznek (ha kell mézesmadzag, ha kell korbács) a segítségével újraépíthetik jelenlétüket a kistelepüléseken.
  3. Ha az ellenzék nem támogatja az önkormányzati törvény módosítását, akkor viszont a Fidesz könnyen mondhatja, hogy nem rajtuk múlott, nem az ő hibájuk a mostani helyzet. Ez pedig egy politikai nyomásgyakorlási eszköz arra, hogy valamelyik ellenzéki frakciót rábírja a javaslat támogatására.

A Policy Agenda összegzése szerint a kétharmadát elvesztő Fidesz ügyesen felállított egy politikai csapdát az ellenzék számára, amelynek erre láthatólag nem lehet jó megoldása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.