Belföld

Policy Agenda: a Fidesz furmányos politikai csapdát állított fel az ellenzéknek

Fizetes(210x140).jpg (Array)
Fizetes(210x140).jpg (Array)

A kormány törvényjavaslata szerint az 1500 fő alatti települések polgármesterei a jövőben a közfoglalkoztatás szervezéséért plusz pénzt kapnának. A trükköt a Policy Agenda vesézte ki.

Az előzményekkel kapcsolatban a Policy Agenda közleményében emlékeztet: az „olcsóbb” állam jegyében 2014 őszétől csökkentek a kistelepülési polgármesterek fizetései azzal az indokkal, hogy sok települési önkormányzati feladat a kormányhoz került. Ez a változás mintegy 2100 települést érintett. A kormánypártok törvénymódosítása miatt 2014-től jelentősen csökkent a kistelepülési vezetők javadalmazása. Az sem mellékes, hogy a legutóbbi időközi országgyűlési választáson 13%-ot veszített az egy évvel ezelőtti eredményéhez képest a Fidesz.

A helyzet egyre tarthatatlanabb volt, és a kormánypártban törvényjavaslat is készült, hogy emeljék a polgármesteri fizetéseket. A Fidesz vezetése ezt nem engedte megtárgyalni, mondván, hogy nem „sportszerű” változtatni a választások után – magyarázza a közlemény.

A három elvesztett időközi országgyűlési választás után látszott azonban,- főképpen a sok kistelepülést magában foglaló ajkai körzet esetében – hogy a falvakban komoly szavazatvesztést szenvedett el a Fidesz. Bár a Policy Agenda szerint a nagyobbik kormánypárt támogatottságának csökkenése és a megnyesett polgármesteri fizetések között nem lehet egyértelmű ok-okozati viszonyt megállapítani, rögzítik: a települések első embereinek „megsértése” nem segíti a kormányzati baklövések elfedését.

Hol a trükk?

A Fidesz helyreállítaná kapcsolati hálóját és az önkormányzati törvény módosításával lehetővé tennék, hogy az 1500 fő alatti települések polgármesterei a közmunka szervezéséért, azaz „a közfoglalkoztatottak számához igazodva” plusz pénzt kapjanak. A törvényjavaslat sarkalatos törvénynek számít, azaz a jelen lévő képviselők kétharmadának támogatása kell megszavazásához, az ellenzékre is szükség van ehhez a megoldáshoz.

Ugyanakkor ez kifejezetten csapdahelyzet az ellenzéki pártok számára, ezt a Policy Agenda 3 pontban foglalta össze:

  1. Ha megvalósul az új rendszer, akkor mintegy 2100 polgármester magasabb fizetése a kormánypárttól függene. Ugyanis a közfoglalkoztatottak számához igazítanák a pluszfizetést. A településre jutó közfoglalkoztatottak számát azonban a kormány és annak hivatalai határozzák meg.
  2. Ha az ellenzék támogatja a javaslatot, akkor egyrészt az érintett polgármestereket kiszolgáltatja ennek a megalázó helyzetnek, másrészt „átlöki” őket a kormánypártok kezébe, amelyek ennek a politikai eszköznek (ha kell mézesmadzag, ha kell korbács) a segítségével újraépíthetik jelenlétüket a kistelepüléseken.
  3. Ha az ellenzék nem támogatja az önkormányzati törvény módosítását, akkor viszont a Fidesz könnyen mondhatja, hogy nem rajtuk múlott, nem az ő hibájuk a mostani helyzet. Ez pedig egy politikai nyomásgyakorlási eszköz arra, hogy valamelyik ellenzéki frakciót rábírja a javaslat támogatására.

A Policy Agenda összegzése szerint a kétharmadát elvesztő Fidesz ügyesen felállított egy politikai csapdát az ellenzék számára, amelynek erre láthatólag nem lehet jó megoldása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik