Belföld

Novák nem bírta megállni a cigányozást a Parlamentben: kizárták

Két jobbikos képviselőt is kizárt a levezető elnök a cigánybűnözés szó használatáért.

Határozati javaslatban kérné fel több fideszes képviselő a kormányt, hogy vizsgálja meg, a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása felfüggeszthető-e addig, amíg ki nem derül, hogy tiltott pártfinanszírozásban részesült-e az Európai Bizottságtól.

A jobbikos Novák Előd elfogadhatatlan kormányzati pótcselekvésnek nevezte a javaslatot, miközben szerinte a kabinet továbbra is adós Gyurcsány Ferenc elszámoltatásával. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, “a fideszes oligarchák pénzelése” nem minősült-e szintén bújtatott pártfinanszírozásnak és azt nem kellene-e szintén vizsgálni.

 
Fotó: MTI / Kovács Attila 

Novák Előd felszólalásában rövid időn belül kétszer is használta a “cigánybűnözés” kifejezést, ami miatt az ülést vezető Latorcai János figyelmeztette az ellenzéki képviselőt és felszólította, hogy ne használja ezt az Országgyűlésben nem megengedett kifejezést. A jobbikos politikus beszéde folytatásában eleget tett a felszólításnak, véleménye kifejtését követően szavait azonban azzal zárta: “a cigánybűnözés igenis létezik”. Latorcai János ezt követően kizárta az ülésnapról Novák Elődöt.

A jobbikos képviselő utóbbi kijelentéseit később frakciótársa, Szilágyi György is megismételte, amiért Latorcai János őt is kizárta az ülésnap vitáiban történő felszólalásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik