Belföld

Mentőshiány volt Budapesten, miközben tombolt a hőhullám

Épp autóversenyt biztosítottak a Hungaroringen, bár a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója szerint nem az életmentő tevékenységből vették ki őket.

Míg a mentőszolgálat fizetős munkát vállal a Hungaroringen, a betegek hosszú várakozásra kényszerülnek – írja a HVG.hu. A portál emlékeztet: vasárnap hőhullám söpört végig a fővárosban, megsokszorozva a rosszulléthez segítséget kérők számát. Eközben az OMSZ nyolc kocsija és annak személyzete fizetős magán egészségügyi biztosítást adott egy autóversenyes rendezvényhez.

A mentőknek nincs felesleges kapacitásuk, így vasárnap is átcsoportosításra kényszerültek – fél tucat mentőállomáson, Újpalotán, Mátyásföldön, Pesterzsébeten, Dabason, Gödöllőn és Szigetszentmiklóson nem volt szolgálatban esetkocsi orvossal vagy mentőtiszttel, csak betegszállításra alkalmas mentőegység.

A HVG kérdésére Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója cáfolta, hogy összefüggés lenne a mentőállomások ellátatlansága és a Hungaroringen zajlott rendezvény között. „Nem igaz, hogy az életmentő alaptevékenységből irányítottunk esetkocsikat és személyzetet a sportversenyre” – mondta, hozzátéve, hogy a rendezvénybiztosítást az OMSZ elkülönített feladatként, szabadnapos dolgozókkal, tartalék kocsikkal végzi. Azt viszont elismerte, hogy a felsorolt helyeken csak mentőápolók tudtak szolgálatba állni, sem mentőtisztet, sem orvost nem sikerült a vasárnapi műszakra kiállítani.

Ugyanakkor az OMSZ dolgozói közalkalmazottak, törvény szerint havonta 8 óra túlmunka rendelhető el számukra és 12-t vállalhatnak önként. Közalkalmazotti jogviszony alapján kapják meg a túlmunkáért járó bért is, 50 százalékos pótlékkal, függetlenül attól, hogy hol teljesítettek szolgálatot, a Hungaroringen vagy valamelyik mentőállomáson.

Így tehát fennáll az összeférhetetlenség a közfeladat ellátása és a magánszolgáltatás között. Utóbbit korábban magánmentősök látták el, idén viszont olyan törvény lépett életbe, hogy a tízezernél több résztvevőt vonzó fesztiválokon, nemzetközi sporteseményeken, több helyszínen zajló szabadtéri rendezvényeken, autó-, motor- és lovassport versenyeken csak az OMSZ láthatja el a biztosítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik