Belföld

Felhorgadtak a hazai németek a multikultit ekéző Orbán miatt

ritter-imre(960x640).jpg (Array)
ritter-imre(960x640).jpg (Array)

A német kisebbség szószólója és az önkormányzatuk elnöke is kifogásolta Orbán szavait és a kormány válaszát. Kijelentették, ők nem magyarok, ezt pedig illene tiszteletben tartani.

A parlamentben emelt szót Orbán Viktor Strasbourgban elmondott beszéde ellen („mi sohasem voltunk multikulturális társadalom”) Ritter Imre, a magyarországi német kisebbség szószólója – közölte a szervezet szerdán. Ritter szerint aggodalmat keltettek a hazai kisebbségek körében Orbán szavai, miszerint Magyarországot magyar országnak kell megőrizni.

Ritternek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt felelte az országgyűlés keddi ülésén, hogy különbség van “multikulturális” és “soknemzetiségű” között. Szerinte a nemzetiségek államalkotó tényezők, ez az Alaptörvényben is benne van, ezért lehetnek szószóloik a parlamentben. Ezzel szemben a multikulti már azt jelenti, hogy nagyon különböző hátterű emberek élnek együtt, ki is emelte a muszlimokat.

 

Ritter ugyan elfogadta a választ, de hozzátette: “Orbán Viktor strasbourgi beszédében legalább egy félmondattal utalhatott volna arra, hogy Magyarország nem csak a magyaroké, hanem az itt élő nemzetiségeké is.” Szerinte ők nem magyarok és nem is akarnak azok lenni, nekik egyéb identitásuk van. Elmondta, nem a migrációra akart utalni, csak arra, hogy legközelebb jó lenne, ha a politikusok nem fogalmaznának pontatlanul.

“Meggyőződésem, hogy erre a kérdésre a miniszterelnöknek személyesen kellett volna válaszolnia, és neki magának kellett volna tisztáznia, mire is gondolt pontosan” – mondta Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. Szerinte hibásan interpretálták a multikulturalizmus fogalmát, csak az alkotmányos alapelveket sorolták fel. Szerinte elvárható lett volna, hogy elnézést kérjenek a pontatlan megfogalmazás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik