Belföld

Egyre nagyobbra hízik a zuglói szemétlerakó, pedig ott sem lehetne

Szemettelep-eg-Zugloban(210x140).jpg (Array)
Szemettelep-eg-Zugloban(210x140).jpg (Array)

Kétszer kigyulladt, esténkén füst szivárog a területéről, nem fizet, mégis folytatja tevékenységét a Rákospatak utca 123. alatt lévő szeméttelep. Erről írt az Index.

A kimozdíthatatlan szeméttelep annak ellenére prosperál az Index cikke szerint, hogy a tüzétől félnek, a bűzétől tartanak a környékben élők, a polgármesteri hivatal feljelentést tett a szabálytalanságok miatt, a telkek vagyonkezelőjeként a MÁV nemfizetésért paterolná ki a területről a kis Bt.-t.

Mi is beszámoltunk a szeméttelep utolsó kigyulladásáról, amikor is 14 kocsival vonultak ki a tűzoltók a többméteres lángok megkékezésére. Az Index cikke szerint nem ez volt az első eset, hogy a probléma erőteljesen megmutatta magát: a füst szivárgása folyamatos a telepről, a helyiek szerint rendszeres az illegális szemétégetés, ami néha kicsúszik az irányítás alól.

A tavalyi óriástűz után Papcsák Ferenc akkori polgármester is a helyszínen tájékozódott, de a környezetvédelmi hatóság embereivel együtt csak a szomszéd telekről vethetett néhány pillantást a problémahalmazra, mivel zárt kapuk fogadták őket a Rákospatak utcában. A Papcsák vezette önkormányzat feljelentést tett hulladékkezelés rendjének megsértéséért, majd az áprilisi tüzet követően az októberben nyertes polgármester, Karácsony Gergely is ugyanígy cselekedett, megtoldva a közveszélyokozásra való hivatkozással.

A területet a MÁV adja bérbe, az önkormányzat szerint emiatt tehetetlenek, de maga a MÁV sem tud eredményesen fellépni: bár több vitájuk támadt – például a ki nem fizetett bérleti díj, az áram “szabálytalan vételezése” és az illegális hulladéklerakás miatt – még csak most perelnek azért, hogy a szemetesek elhagyják a területet.

Üres kassza, elhúzódó problémák

A szeméttelepet üzemeltető Titi 2001 Bt. pénzügyi szempontból mikrovállalkozásnak sem nevezhető a cikk szerint: üzemi tevékenységének eredménye 2011-ben és 2012-ben is ezer forintos mínuszt mutatott, egy évvel később pedig semmilyen pénzügyi mozgása nem volt.

Több környékbeli szerint is már bő öt éve állandóak a gondok a teleppel: ahogy leszáll az est, megjelenik a kénes szag a levegőben – írja a portál. A kábelekről ilyenkor égetik le a vezetéket, hogy utána a fém könnyen értékesíthető legyen. A helyiek beszámolói szerint amikor megjelenik a rendőrség, a telepen lévők egyszerűen szétszaladnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik