Belföld

Brutálisan drága lehet a kerítés

határzár, törökország, szíria határ (Array)
határzár, törökország, szíria határ (Array)

Másnak is van kerítése. Nem ilyen hosszú, de legalább nagyon sokba kerül. És nem is sokat ér. Magyarországra 54 ezer illegális határátlépő jött idén. Az olaszokhoz és a görögökhöz kétszer ennyi.

Tavaly több mint 276 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba, 138 százalékkal több, mint az előző évben. Idén eddig Magyarországra 54 ezer illegális határátlépő jött. Tavaly összesen nem egészen 40 ezer menekült lépte át a határt. Főleg Szerbia felől érkeznek a zöld határon. Javuk egy pillanatra sem állna meg itt, mint ahogyan Szerbiában sem nagyon időznek. A kormány arra utasította a belügyminisztert, hogy mérje fel a szerb–magyar határ fizikai lezárásának lehetőségét. A belügyminiszternek egy héten belül jelentést kell készítenie egy 4 méter magas kerítés felépítésének előkészítéséről.

Van már ilyen

A kormány most bejelentett lépése, vagyis hogy 4 méter magas kerítéssel zárják le a magyar-szerb határt 175 km hosszan, nem példa nélküli. Európában már három ország húzott szögesdrót kerítést a határára: keleten Bulgária és Görögország, nyugaton pedig a spanyolok.

Kevés sokért

A bolgár–török határon mindössze néhány tíz kilométer van szögesdróttal lezárva. Persze a bolgárok tervezik, hogy mind a 200 km-nyi határszakaszt szögesdróttal teszik átjárhatatlanná, de elég borsosak a költségek. Most tervben van még 80 km-nyi három méter magas, oszlopokra feszített drótháló, amelyet a török oldal felé szögesdróttal borítottnak. Csak hát ez alsóhangon is 15 milliárd forintnyi bolgár levába fáj a kormánynak.

Határ Bulgáriában. Fotó: AFP/Nikolay Doych

Kicsi nagyon drágán

A görögöknél is van kerítés. Ők is a törökök felől jövő menekültek ellen építették még 2012-ben. Közel egymilliárd forintnyi euróba került a 200 kilométernyi határszakaszból 12 kilométert beszögesdrótozni. És a költség a magyarnál egy méterrel alacsonyabb kerítéssel lett ennyi három éve.

Nyugati monstrum

Nyugaton a spanyolok már több mint tíz éve elkezdtek szögesdrót kerítéseket építeni. Igaz náluk elég speciális a helyzet. Ceuta és Melilla két olyan Spanyolországhoz tartozó város, ami történetesen Afrikában van.

Ceuta kerítése 1993 óta épül, most ott tartanak, hogy a kezdeti három méter magas kerítés hatméteres lett és már majd 8 és fél kilométer hosszú. Melilla körül egy ennél is durvább drót fal van. Hat méter magas, három párhuzamos kerítésből áll és teljesen be van kamerázva. Ha valaki esetleg hozzáérne, a rezgésfigyelők azonnal jeleznek a határőröknek. 33 millió eurót, vagyis több mint 9 milliárd forintot költöttek rá.

De a mienk

A magyar kormány a spanyolnál alacsonyabb, de a görög és bolgár vasfüggönynél magasabb kerítést tervez a 175 kilométer hosszú szerb határra. A költsgekről egyelőre nem tudni, de ha a fenti három európai példát nézzük, akkor is biztos, hogy brutális lesz a számla.

Régen és most

Amerikában már évtizedek óta tart a vita arról, hogy kell-e kerítés az USA déli, mexikói határára az illegális bevándorlók ellen. Ma már konzervatív körökben is elismerik, hogy a kerítés önmagában nem megoldás, az országban tartózkodó illegális bevándorlók millióival is kezdeni kell valamit.

Már Kínában próbálkoztak az ókorban ezzel, ezt hívják ma nagy falnak, de Hadrianus fala Észak-Angliában is jó példa. A közelmúltból a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó fal kevésbé a menekültek miatt, mint inkább politikai okokból épült, ez jellemzi a Ciszjordániába, a zsidó telepek köré épített falat is.

 

A kormány döntése előtt két vezető fideszes politikus is nyilatkozott a menekült problémáról, igaz reggel még mind a ketten tagadták, hogy kerítés építésbe fogna a kormány. Kósa Lajos azt mondta, hogy szerinte “öt millióan vannak úton Európába illegálisan”, Rogán Antal pedig arról beszélt, hogy százezres nagyságrendű lehet a Magyarországon rekedő bevándorlók száma. Hogy az adatokat honnan vették, az nem teljesen világos, hiszen idén eddig Magyarországra 54 ezer illegális határátlépő jött és a görög és az olasz hatóságok is csak összesen 90 ezer menekültről beszélnek idáig. Persze a szám így is brutális. A szír polgárháború és az ISIS elől menekülő emberek száma valóban folyamatosan növekszik.

Határ Görögországban. Fotó: AFP/Sakis Mitrolidis

A szerbek szerint jogtalan

A hétvégén a szerb kormányzat több tagja is megszólalt az ügyben – erről kedden írt a Népszava. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait, de szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt. Ivica Dacic szerb külügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy a menekültproblémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, azt európai szinten kell rendezni. Szerinte hosszú távon nem jelentene megoldást, ha Magyarország az illegális bevándorlókat Szerbiába küldené vissza.

Nem, nem lesz baj

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a kerítéssel Magyarország semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, illetve nemzetközi szerződést nem sért meg. Sőt szerinte az iménti példák is azt bizonyítják, hogy a vasfüggöny legális. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik