Belföld

Ötvenezer forint az iskolai dolgozóknak

osztályterem (Array)
osztályterem (Array)

Évek óta nem kaptak semmilyen béren kívüli juttatást az oktató-nevelő munkát segítő kollégák, most sem jár mindenkinek.

Még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klik alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő dolgozók – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének Elnöke. Az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá a köznevelési államtitkárság és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet.

A juttatást két részletben, szeptember 15-én és november 30-án kapják meg. Gallóné szerint ez a pénz „nagyon pici kompenzálás”, mivel ezek a dolgozók évek óta semmilyen béren kívüli juttatást nem kaptak. Sajnálatát fejezte ki, hogy a juttatás nem terjed ki az óvodai dolgozókra és azokra sem, akiknek az önkormányzatok a munkaadói. A belügyminisztérium elutasította, hogy az önkormányzatok számára támogatást adjon arra, hogy a náluk alkalmazásban lévők is megkaphassák ezt az összeget.

A megállapodásban rögzítették, hogy a minisztérium áttekinti és pontosítja a pedagógusok intézményi benntartózkodási szabályait és vállalja, hogy az üres álláshelyeket be fogják tölteni. Most ugyanis a pedagógusok kénytelenek magasabb óraszámban tanítani, mert az üres álláshelyeket helyettesítéssel próbálják kiváltani.

A most véget ért tanévet értékelve Gallóné azt mondta: a viszonylag nyugodt tanévkezdésre rányomta a bélyegét a kísérleti tankönyvek pedagógusok és szülők által is kifogásolt minősége és tartalma. A Klik működésére pénzhiány volt jellemző, a jövő évi költségvetési tervezet előirányzatából is az tűnik ki, hogy a Klik nem tud majd az elvárásoknak megfelelni.

A szakszervezeti vezető kifogásolta azt is, hogy négyszáz szakközép- és szakiskola, valamint vegyes iskola kerül július elsején a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, de még most sem jelent meg az ennek részleteit tartalmazó kormányrendelet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik