Belföld

Okirat-hamisítás miatt kaszálhatják el a fideszes ex-alpolgármestert

lászló tamás (Array)
lászló tamás (Array)

A XV. kerület korábbi vezetői fideszes belharcként próbálják feltüntetni az ügyet, de igazságügyi szakértő mondta ki, hogy hamis aláírás volt azokon a bizonylatokon, amikkel pénzt vettek fel.

Tanúként hallgatták meg kedden a bíróságon László Tamás fideszes parlamenti képviselőt, a XV. kerület volt polgármesterét egy okirat-hamisítási ügyben – írja a VS.hu.

A kerületben tevékenykedő, a Fidesz tevékenységét is segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület elnöke az ügyészi vád szerint többször is hamis bizonylatokkal vett fel pénzt. Az egyesületi vezető, Bitvai Nándor László Tamás polgármestersége idején alpolgármester volt, az egyesület több tagja pedig képviselő a kerületi önkormányzatban. Az okirat-hamisítás miatt saját párttársai jelentették fel.

László Tamás a bíróság előtt hosszan beszélt arról, hogy 2010 és 2014 között milyen konfliktusai voltak saját párttársaival – ezek odáig vezettek, hogy a XV. kerületi Fidesz két táborra szakadt, majd a kormánypárt elnöksége a kerületi szervezet feloszlatásáról döntött. László a vele szembefordult öt fideszes képviselőt „az ötök”-ként emlegette. Elmondta: polgármesterként sok nehézséget okoztak számára, például nem jelentek meg azon a képviselő-testületi ülésen, ahol egy 1,7 milliárdos városrehabilitációról kellett volna dönteniük.

A politikus azt mondta: az aláírás-hamisítási ügyet is ellenlábasai kreálták, hogy „a kisebbség átvegye a hatalmat a többség felett”. Még 2012 elején kérték számon „az ötök” Bitvain, hogy milyen alapon vett fel pénzt a tudomásuk nélkül az egyesület számlájáról. László azt mondta: ő is hallott arról 2012-ben, hogy gond lehet néhány bizonylattal, de Bitvai azt mondta, minden rendben van és ő ezt elfogadta.

A vád szerint milliós nagyságrendben vettek ki pénzt az egyesületből, amiből kerületi rendezvényeket finanszíroztak. László azt mondta: az egyesület valóban közművelődéssel, pályázatírással foglalkozott, koncerteket is szerveztek, de rendezvényeik függetlenek voltak a politikától.

Az ügyész perbeszédében ugyanakkor az hangzott el, hogy az igazságügyi szakértői vélemény igazolta: több bizonylaton is hamisak voltak az aláírások. Ezek a papírok 50-250 ezer forint közti összegekről szóltak. De még azon a támogatási szerződésen is hamis aláírás szerepelt, amit a szervezet a Fidesz pártalapítványával kötött. Az ügyész elmondta: a pénzt Bitvai vette fel, így tudnia kellett arról, hogy a papíron lévő másik aláírás hamis.

A bíró az ítélethirdetést hétfőre napolta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik