Belföld

Baán meglepte Karácsonyt a Ligetben

Karácsony és Baán (Array)
Karácsony és Baán (Array)

A városliget átépítéséről tartott polgármesteri sajtótájékoztató végén megjelent a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, hogy ellensúlyozzon.

A városligeti építési szabályzat hétfőn beterjesztett módosításából is látszik, hogy a Liget Budapest projekt veszélyezteti a park növényállományát – hangsúlyozta Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere a Közlekedési Múzeum előtt megtartott keddi sajtótájékoztatóján.

Az állatkert zöldjét is beleszámolnák

“Tegnap jelent meg a Fővárosi Önkormányzat honlapján az az előterjesztés, melynek értelmében újranyitják a partneri egyeztetéseket a városligeti építési szabályzatról” – emlékeztetett Karácsony.

Mint hozzátette, a Baán László és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának nevéhez kötődő előterjesztésből “egyértelműen látszik, hogy a tervezett épületek nem férnek bele az építési szabályzatba”.

 
MTI / Balogh Zoltán 

A Közlekedési Múzeum nagyobb lesz a szabályzatban megengedettnél, illetve a párkánymagassággal kapcsolatos tervek is eltérnek a mostani szabályozástól, valamint az építkezéshez szükséges felvonulási terület is nagyobb a tervezettnél mind az Új Nemzeti Galéria, mind a Néprajzi Múzeum esetében – emelte ki a polgármester.

Karácsony Gergely szerint egy ilyen óriási építkezés során a park növényzete jelentősen károsodni fog.

“Noha Zugló polgármestereként támogatom az állatkert bővítését és a tervezett Biodóm megépítését, de Persányi Miklósnak azt a javaslatát abszurdnak gondolom, hogy a Biodóm zöldfelületét számolják bele a Liget zöldfelületébe” – jegyezte meg Karácsony Gergely, aki szerint az állatkert esetében nem jöhet szóba más helyszín, ám a Ligetbe tervezett múzeumoknak lehetne jobb helyet találni.

Baán: 200 fát érinthet az ügy

A sajtótájékoztató után a helyszínre érkező Baán László felidézte, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy éve fogadta el a Városliget építési szabályzatát. Most ennek bizonyos módosítására van szükség, de ezek nem érdemi módosítások: az alapvető számok, melyek szerint a Liget zöldfelülete 60-ról 65 százalékra fog nőni és a beépítettség legfeljebb 7 százalékos lehet, nem változnak – hangsúlyozta.

 
MTI / Balogh Zoltán 

“Kiderült, hogy némileg nagyobb építési felületre van szükség, ettől azonban a Liget zöldfelülete teljes értékűen nőni fog, hiszen a parknak jelenleg 35 százaléka lebetonozott felület: ma még sztrádányi utak, óriási parkolók vesznek el helyet a növényzettől” – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, leszögezve, hogy az építkezés során alapvető és megoldott feladat lesz a favédelem.

Baán László az MTI kérdésére válaszolva elmondta: szükség lesz növénypótlásra. “A Ligetben ma 6000 fa van, ebből 2-3 százalék, tehát 150-200 fa érintett, de ez közel sem azt jelenti, hogy ez mind veszteség lesz: jó részüket át fogjuk telepíteni. Minimális mennyiségű fa fog elveszni, de ennek sokszorosa lesz visszatelepítve” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik