Belföld

Orbán berendelte Hende Csabát

hende-csaba(960x640).jpg (Array)
hende-csaba(960x640).jpg (Array)

A Gripen-balesetek miatt hívta raportra a minisztert.

Húszmilliárd forintos kár, három pilóta élete veszélyben, odalett a magyar légierő egyhetede. Ezekkel a statisztikákkal zárta az elmúlt pár hetet a Gripen-flotta. A Magyar Nemzet szerint ráadásul újabb repülésbiztonsági kockázatok leselkednek a pilótákra a megkésett, erőltetett baltikumi missziós felkészülés alatt. 

Az ügy Orbán Viktorig is elért a lap szerint. Szerdára be is rendelte Hende Csabát, hogy rendkívüli tájékoztatót tartson neki a flotta állapotáról. Hende mostanában több interjút adott, a Nemzet szerint sokkal jobban festve le a helyzetet, mint amilyen valójában. 

A lap szerint nem igaz az, hogy működött volna a katapultülés a most lezuhant gépen. Nem vált le esés közben, ami nyolcvan kilós pluszsúly volt az ejtőernyőn, ami akár a csigolyatörés oka is lehetett. Ha nagyobb magasságban katapultál, akár tragédia is lehetett volna belőle. 

Ráadásul a magyar gépek hiába csak tízévesek, a bennük lévő katapultülések húszévesek, mert azokaz még korábban vette a légierő. A Gripenek pilótáinak szakmai morálja pedig nagyon rossz állapotban van a Nemzet szerint. Egyharmaduk azon gondolkodik, hogy fapados légitársaságokhoz megy át, a fizetése sokszorosáért. Az inkompetens vezetőség csak ront a helyzeten, írja a lap. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik