Belföld

Nyolc évet kapott a pszichiátrián ápolt gyújtogató

Az orvosszakértők beszámíthatónak minősítették.

Nyolc év fegyházbüntetést kapott Szombathelyen egy pszichiátrián ápolt negyvenhét éves nő, aki gyújtogatott a kórházban. Azért, mert a szakértők állásfoglalása szerint beszámítható – írja a Népszabadság.

A nő dühös lett, mert kezelőorvosa nem engedte vissza a csákánydoroszlói szociális otthonba. Az asszony a vizit után meggyújtotta ágyának matracát, kiment a kórteremből, becsukta maga mögött az ajtót és leült a folyosón. Szerencsére a tűzjelző riasztott, kimentették a kórteremből az ott fekvő négy súlyos állapotú, nehezen mozgó beteget, egy ötödik ember pedig saját lábán ki tudott menni a szobából. A lángokat eloltották, senki nem sérült meg.

Az asszonyt ezután egy másik kórteremben helyezték el – itt ismét felgyújtotta az ágyneműjét. Három ápoló füstmérgezést szenvedett. Még ezzel sem lett vége: az asszony az állítólag testüregben becsempészett öngyújtóval a rajta lévő ruhát gyújtotta meg. Magának másodfokú égési sérüléseket okozott, a vádirat szerint a gyújtogatás következtében 83 beteg, tíz orvos és ápoló is közvetlen életveszélybe került.

Ha az orvosszakértők arra jutottak volna, hogy az asszony nem beszámítható, akkor a bíróság felmenti és elrendeli a kényszergyógykezelést. A lap által megkérdezett szakemberek elmondták: a gyújtogatás és a pirománia közt alapvető különbség van. A gyújtogató valamit el akar érni, míg a piromániás egyszerűen örömét leli a lángokban. A kórházi gyújtogatás „haszonelvűsége” miatt nem piromán cselekedet lehetett – vélték, hozzátéve, hogy az orvosszakértők minden bizonnyal megalapozott elemzéssel hozták meg döntésüket.

A Népszabadság úgy tudja: az asszony régebben több ember ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt már ült börtönben. A súlyos ítéletet tudomásul vette, nem fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik