Belföld

Mindenre lőnek a tűzszünetet semmibe vevő ukrán szakadárok

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

Az ukrán hadsereg szerint a keleti, oroszpárti szakadárok olyan nehézfegyvereket is bevetnek már, amiket tilt a minszki megállapodás.

Ukrán források szerint Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok egyre hevesebben támadják nehéztüzérséggel az ukrán katonák állásait, illetve egyes településeket, emiatt két katona meghalt és 20 megsebesült az elmúlt napon. Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó honlapján hétfőn arról számolt be, hogy a hajnali órákig a szakadárok többször lőtték Krimszke települést. Szerinte civilek nem sebesültek meg, egy katona azonban olyan súlyos repeszsebeket kapott, hogy kórházba szállítása után meghalt. A becsapódó aknák súlyosan megrongálták a vezetékeket is, az egész falu áram nélkül maradt.

A kormányzó közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt a szakadárok összesen öt települést lőttek a megyében, és a támadások miatt két katona megsebesült. Tüzet nyitottak a szeparatisták egy vízvezetéket szerelő brigádra Popaszna és Zolote települések között, a brigádvezető megsebesült. A Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Marjinkára – amit a hónap eleje óta rendszeresen támadnak a szakadárok – háromszor nyitottak tüzet a támadók akna- és gránátvetőkkel, illetve orvlövészek mesterlövész-puskákkal. A határőrség, aminek szolgálnak tagjai a településen, azt közölte, hogy a legutóbbi órákban két katona sebesült meg a faluban.

 Donyeck romjai

A hadműveleti parancsnokság hétfő reggeli összesítése alapján a szakadár erők a megelőző 24 óra alatt csaknem százszor, ezen belül előző nap 18 órától éjfélig negyvenszer lőtték a katonai állásokat és a lakott településeket. Több helyen, így Donyeck és a két megyeszékhely közötti Artemivszk körzetében a szakadárok olyan nehézfegyvereket vetettek be – egyebek között 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket, tarackágyúkat, és harckocsikat -, amik a februári minszki megállapodás szerint nem lehetnének a frontvonal 50 kilométeres övezetében.

A front déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében a jelentés alapján viszonylagos nyugalom volt, csak néhány lövés dördült el gránátvetőből és kézi lőfegyverekből. Az ukrán közlekedésrendészet hétfőn bejelentette, hogy lezárták a Donyeckbe vezető valamennyi közutat, autóval a megyeszékhelyről se ki, se be nem lehet jutni. A döntést nem indokolták meg – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik