Belföld

Játszótérmutyi: a csalók helyett az állam fizet

A csalókon kívül mindenki rosszul járt egy évekig éveken át zajló, uniós finanszírozású játszótérépítési programban - írja a Népszabadság.

2014-ben látott napvilágot az az OLAF-jelentés, amely ben az uniór csalás elleni hivatal megállapította: az előző támogatási ciklusban indult LEADER-pályázatokon az egyik kontrukcióban szisztematikus túlszámlázások történtek – emlékeztet a Népszabadság hétfői számában az ügy előzményeiről. A visszaélések mértékére jellemző, hogy az OLAF az uniós átlagár 20 százalékos túllépését nem tekinti csalásnak, ez esetben viszont ez az arány 35 százalék – a magyar piaci árak duplája, a reális érték többszöröse.

A Népszabadság példaként említi Téseny játszóterét: a baranyai faluban egy 700 négyzetméteres, dróttal bekerített füves terület néhány játéka 6,8 millió forintba került: egy pécsi kereskedő adataival kalkulálva a reális ár – kerítéssel – másfél millió forint.

Sallai R. Benedek, az LMP az ügyben többször is megszólaló politikusa a lapnak elmondta: indokolatlannak tartja, hogy állam a felelősségi viszonyok tisztásáza előtt kifizeti a büntetést az önkormányzatok helyett. Az LMP beperelte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt az adatokárt és az ügyészséghez is kérdést intézett a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik