Belföld

Így legyen ötöse a lottón: igen, ő építteti a felcsúti kisvasutat

meszaros-lorinc(430x286).jpg (Array)
meszaros-lorinc(430x286).jpg (Array)

A Miniszterelnökségtől kérdeztük, van-e már eredménye az Európai Uniós forrásokat is felhasználó 600 milliós pályázatnak, amelyből kisvasút épül Felcsútra. Orbán hivatala arról tájékoztatott: a nyertes nem más, mint Mészáros Lőrinc alapítványa, a miniszterelnök kedvenc fociakadémiáját üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány. 

Egyetlen pályázóként a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is működtető, Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nyerte meg azt a 600 millió forintot, amelyből kisvasút épülhet Felcsútra. Áprilisban még csak annyit lehetett tudni, hogy a felhívásra egy szervezet adott be ajánlatot, azt nem mondta meg a Miniszterelnökség, hogy melyik.

A nyertes májusra lett meg, a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint ekkor kötöttek szerződést a miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát üzemeltető A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvánnyal. Az alapítvány elnöke Mészáros Lőrinc

A támogatás 600 millió forint.

 

2013-ban kezdődött

A kormány 2013-ban döntött úgy, hogy egy határozattal kiemelt beruházássá nyilvánítja a kisvasutat, egyben elkülönít rá 600 millió forint, részben uniós fejlesztési forrást. A vonatkozó tendert az uniós Közép-Dunántúli Operatív Programon (KDOP) belül kellett kiírni, melynek célja eredetileg Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye fejlesztése volt. Erre kaptunk összesen 200 milliárd forintot az EU-tól.

Az Átlátszó idén márciusban írta meg, hogy megjelent az a felhívás, amelynek nyertese kisvasutat építtethet Felcsútra (tehát itt még nem a kivitelezőkről, hanem a projektgazdákról van szó). A tenderre március 20-áig lehetett jelentkezni. A felhívás szövegéből ugyanakkor az már a kezdetektől tudható volt, hogy azon csak egy pályázat futhat be. A dokumentumban egészen pontosan az állt:

A támogatott projektjavaslatok várható száma: 1 db.

A kisvasút az akadémia régi álma volt, Szöllősi György korábbi kommunikációs igazgató 2013 tavaszán az Indexnek mondta azt:

“A beruházás tervét évek óta dédelgetjük, de most jutottunk a konkrét kivitelezés előkészítéséig.”

Szöllősi akkor még bizonytalan volt, hogy “tisztán önerőből” valósítanák meg a beruházást vagy sem. A probléma a 600 millió forintról szóló kormányhatározattal fél évvel később megoldódott. 

Nem öncélú beruházás

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a kormány részben az unió pénzét felhasználva közreműködött abban, hogy a miniszterelnök kedvenc fociakadémiája Felcsúton, a miniszterelnök hétvégi házának helyszínén minimális önerőből megvalósíthasson egy régóta vágyott beruházást, a Miniszterelnökség szerint szó nincs ilyesmiről. Mint korábban lapunknak írták:

“Adott esetben úgyszintén kiemelt projektként az ország számos szegletében került már sor uniós támogatással kisvasút fejlesztésre a Közép-Dunántúli régió mellett a Közép-Magyarországi, az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi régióban is”

Szerintük a 2007-2013-as programozási időszaknak 6 hasonló pályázata volt.

“A felcsúti kisvasút-fejlesztés illeszkedik ebbe a koncepcióba; a fejlesztést lehetővé tevő pályázati felhívás célrendszere teljes egészében összecseng a korábbi, hasonló pályázati kiírások célrendszerével. Tehát nem öncélú turisztikai fejlesztésről van szó, ellenkezőleg inkább elvárás, hogy a projekt a régió meglevő turisztikai adottságaival összhangban, azokra építve valósuljon meg” – írták.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig korábban úgy érvelt: ő nem tud olyan jogszabályról, amelyik Magyarország 3200 településéből bármelyiknek is megtiltaná, hogy kapjon fejlesztési forrást.

A korábban megvalósított hasonló pályázatok egyébként a következők:

  1. „Márianosztra – Nagyirtás közötti kisvasút turisztikai célú helyreállítása”,
  2. „A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút fejlesztése”,
  3. „A Lillafüredi Állami Erdei Vasút ökoturisztikai fejlesztése”,
  4. „Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a Börzsönyben”,
  5. „Értékek találkozása” – „ZSUZSI” Vasúttal a természetbe”
  6. „Daruvonulás Hortobágyon” “A Hortobágy-halastavi kisvasút továbbfejlesztése és új ökoturisztikai attrakciók létrehozása”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik