Belföld

Etikából oktatják a közmédiát

Hirado(210x140).jpg (Array)
Hirado(210x140).jpg (Array)

A MÚOSZ Etikai Bizottsága újra elmarasztalta a Híradót. A panaszost (keresztényként, humanistaként, újságíróként) háborította fel az állami hírcsatorna "demagóg és primitív uszítása", ezért kérte az állásfoglalást.

A testület eljáró tanácsa Gémesi Gábor panasza alapján vizsgálta meg a közszolgálati HÍRADÓ 2015. 05. 17.-i adásában közölt, „Egyre jobban félnek, akik bevándorlók útvonala mellett élnek” című riportját, amelyet maga is aggályosnak tartott. A testület emlékeztetett rá, hogy a közszolgálati Híradó riportjai többször tartalmaztak már szakmailag nem kellő gondossággal és hitelességgel leadott információkat.

A tanács  elfogadta a panszos kifogásait, amelyek szerint a tudósítás címadása, tartalma azt sugallja, hogy a menekültek bűnözők, akiktől félni kell és akik pénzért bármire képesek. “A nyilatkozó bevándorlók és érintettek láthatóan szisztematikusan úgy lettek kiválogatva, hogy félelmet keltsenek a menekültekkel szemben.”

A panaszost (keresztényként, humanistaként, újságíróként) háborította fel a közszolgálati hírcsatorna “demagóg és primitív uszítása”, ezért kérte a MÚOSZ Etikai Bizottságának állásfoglalását.

A MÚOSZ Etikai Bizottságának eljáró tanácsa a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Etikai Kódexe alapján hozta meg állásfoglalását, amit  eljuttatott a panaszosnak és az MTVA Híradó vezetőségének. 

Korábban a testület azt is kifogásolta, hogy az MTVA szerkesztői nem tájékoztatták a közszolgálati televízió híradójában a közvéleményt Bajor Imre, illetve Robin Williams haláláról. Mivel az MTVA Híradója és munkatársai nem tagjai a MÚOSZ-nak, így az eljáró tanács határozatot nem hozhatott akkor sem az ügyben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik