Belföld
kiemelt koptok (Array)

Az ördög elhagyja a szemétvárost

Manséja Nászer a maga 260 ezer fős, zömében keresztény lakosával Kairó legnagyobb keresztény nyomornegyede. Az itt élők a metropolisz szemetének az újrahasznosításából élnek, mindent szemét borít és messziről érezni a bomló szerves hulladék szagát. Az itt élők mélyen vallásos keresztények, akik minden héten részt vesznek ördögűzésen is. Nagytotál Kairóból.

Manséja Nászer a maga 260 ezer fős, zömében keresztény lakosával Kairó legnagyobb keresztény nyomornegyede. Az itt élők a metropolisz szemetének az újrahasznosításából élnek, mindent szemét borít és messziről érezni a bomló szerves hulladék szagát.A nyomornegyed közepén, a Mokattan hegységbe vájva található azonban a Közel-Kelet legnagyobb keresztény temploma, a Szent Simon sziklatemplom. Az itt élők mélyen vallásos keresztények, akik első kézből élik meg vallásukat. Minden héten tartanak ördögűzéseket is.

A kopt keresztények Kairó legnagyobb kisebbsége, a felmérések alapján 10%-át teszik ki Egyiptom 90 millió lakosának.Mind szokásaikban, mind ünnepeikben, de még a nevükben is élesen elkülönülnek a muszlim többségtől, ennek következtében pedig gyakran válnak szektáriánus erőszak áldozatává. 2013-ban, amikor a Muzulmán Testvériséget jelentős társadalmi támogatással elmozdította a hatalomból az egyiptomi hadsereg, elképesztő erőszakhullám söpört végig az országon, melynek mind vidéken, mind a nagyobb városokban a kopt keresztények voltak az áldozatai.

2013-ban, amikor a Muzulmán Testvériséget jelentős társadalmi támogatással elmozdította a hatalomból az egyiptomi hadsereg, elképesztő erőszakhullám söpört végig az országon, melynek mind vidéken, mind a nagyobb városokban a kopt keresztények voltak az áldozatai. Így nekik még inkább be kellett zárkózniuk.

Az egyiptomi nagyvárosokban szinte mindenhol találhatóak kopt negyedek, ahol anyagi helyzetük szerint élnek egymás mellett a közösség tagjai. Mánséja Nászer, vagy más néven szemétváros lakói szegény emberek, havi jövedelmük személyekre lebontva nem éri el a húszezer forintot. A nyomornegyedben a város szemetének újrahasznosításából élnek, a szerves hulladékból pedig disznókat tartanak, mely bevételeik jelentős részét képezi. Mánséja Nászerben mindenki részt vesz a szemét szétválogatásában, ez azt jelenti, hogy 5 éves gyerekek is dolgoznak a felnőttek között.

A kopt keresztények számára a vallási identitásuk mindent meghatároz, azt pedig minden formában jelezni is szokták. Az egyiptomi kopt közösség tagjai között ezért gyakoriak a tetoválások. Ritka az a kopt, akinek semmilyen tetoválása sincs. Már egészen kiskorúkban, 4-5 évesen megkapják a kereszt jelét a csuklójukra, melyet az évek múlásával több vallási témájú tetoválás is követhet. Az identitás olyan erős, hogy még azok a kopt keresztények csuklóján is megtalálható a kereszt, akik egyébként jómódúak és nem feltétlenül gyakorolják vallásukat.

(a fenti képre kattintva galéria nyílik, itt lent pedig egy videóval segítünk “beleszagolni” Manséja Nászer hangulatába) 

 

A Sziklatemplom titka

A Mánshéja Nászer nyomornegyed 1969-ben alakult, amikor a város kormányzója rendeletben jelölte ki, hogy a város összes szemétgyűjtőjének a Mokattan egyik hegyére kell költöznie. A hirtelen létrejött keresztény közösség (a saját beszámolóik szerint több isteni csoda hatására) először egy bádogtemplomot emelt 1974-ben, ebből idővel téglatemplom lett, Végleges formáját 1977-ben nyerte el és maga a kopt keresztény pátriárka, II. Shenúda szentelte fel. A Szent Simon sziklatemplom kétezer embert tud befogadni, így a legnagyobb keresztény templom a Közel-Keleten.

 

A Szalat Ál Marda, magyarul a betegek imája egy ördögűzési rítus, melyet minden héten végrehajtanak az atyák szerte az országban. Hitük szerint mind a fizikai, mind a mentális betegségek okai között lehet az ördögi megszállás is, ezért elterjedt Kairóban. A Sziklatemplomban a  szertartás misével veszi kezdetét, majd a mise végén, a közösség tagjai Szent Simont, Szűz Máriát, vagy Krisztust dicsőítő zsoltárokat énekelnek. A vezető pap elé felsorakoznak azok, akik úgy érzik, szükségük van az ördögűzésre, férfiak és nők külön. Ezután a vezető pap egyenként végzi el a rítust a megszállottakon.

 

Általában azzal kezdi, hogy egy imádság elmondása után megszólítja a megszállottban lakó ördögöt(ket) és megkérdezi, hányan vannak odabent. A számtól függően gyengéden hozzányomja a beteg fejéhez fakeresztjét, majd megparancsolja a bent lévő ördög(ök)nek, hogy távozzanak. Ezután szenteltvizet locsol a megszállottra. A rituálé sorrendje a saját tapasztalatom szerint nem kötött, amikor belőlem űzte az ördögöt az atya, nálam azzal kezdte, hogy két marék szenteltvizet vágott az arcomba.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.