Belföld

Nem sétálhatunk ma ötszáz métert anélkül, hogy papszentelésbe ne ütköznénk

erdo-peter(960x640).jpg (Array)
erdo-peter(960x640).jpg (Array)

37, ismétlem, harminchét pap- és diakónusszentelés lesz ma és a következő hetekben országszerte.

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte, közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-vel.

Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel. Ma délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában, Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában, Veres András szombathelyi megyés püspök a zalaegerszegi Jézus Szíve-templomban tartja a pappá, valamint diakónussá szentelési szertartást.

Jövő pénteken Pápai Lajos győri megyés püspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, jövő szombaton Ternyák Csaba egri érsek az egri bazilikában, Udvardy György pécsi megyés püspök a pécsi székesegyházban, Veres András a szombathelyi székesegyházban, Beer Miklós váci megyés püspök pedig a váci Szent Mihály-székesegyházban tart pap- és diakónusszentelést.

Június 24-én Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a székesfehérvári székesegyházban, június 27-én Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök a nyíregyházi társszékesegyházban, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a kalocsai Szent József-templomban, Balás Béla kaposvári megyés püspök pedig Somogyváron szentel papokat és diakónusokat.

Várszegi Asztrik főapát-püspök augusztus 6-án Pannonhalmán, augusztus 21-én Győrben, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita június 24-én és augusztus 2-án végez papszentelést.

A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.

Frankó Tamás, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet prefektusa az MTI-nek elmondta: a papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség. A papok felszentelésükkel kapják meg azt a küldetést, hogy Jézus nevében hirdessék az evangéliumot, kiszolgáltassák a szentségeket és a hívők pásztorai legyenek.

A szentmise keretében történő szertartásról a prefektus elmondta, hogy a jelöltek először ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni. Majd – a mindenszentek litániája közben – a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága.

A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort.

Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.

Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2013-as statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2210 pap szolgál, 1782 egyházmegyés és 428 szerzetes pap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik