Belföld

Botrány: nem jelentették a rendőrök az összetejfelezett plakátot

plakat(960x640).jpg (Array)
plakat(960x640).jpg (Array)

Forrong a XV. kerületi kapitányság vezetése, a járőreik nem jelentették egy menekültellenes plakát megrongálását. Pedig a tejfölből jó lett volna mintát is venni!

Nem vették elég komolyan egy tejföllel megdobott menekültellenes plakát ügyét a XV. rendőrök, ezért felelősségre vonhatják őket – írja a Hvg.hu. Berendelték a vezetőket és a mulasztó három rendőrnek jelentést kellett írniuk. A járőrök azzal magyarázták tétlenségüket, hogy semmi olyat nem láttak, ami alátámasztotta volna a bejelentést (amúgy ugyanezt a plakátot később át is festették). Az ügyben a XV. kerületi rendőrkapitány parancsnoki kivizsgálást rendelt el.

A lap szerint az ügy bizonyítja, mennyire komolyan kell venni a rendőröknek a kormányplakátok őrzését. Felidézik, hogy egy esetben eleve bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás, míg a legtöbb esetben csak szabálysértésként kezelik az egészet. A Magyar Helsinki Bizottság egy másik, korábbi, molinóösszefirkálási üggyel kapcsolatban azt írta, akkor a bíróság nem a graffitisekre kiróható büntetést szabta ki az elkövetőre, mert amit összefirkált, az kicserélhető, ellentétben pl. egy megrongált épülettel.

 

A rendőrség mindenesetre tagadja, hogy őriznie kéne a plakátokat, viszont szerintük azok összefirkálása nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába. Mindenesetre Papp Károly országos rendőrfőkapitány nem adott ki olyan utasítást, amiről a sajtó írt: hogy a rendőrök legyenek résen és jelentsék a megrongált plakátokat.

Eddig Budapesten 23 plakátrongálásról tud a rendőrség, 13 esetben rongálás bűncselekmény gyanúja, 10 esetben tulajdon elleni szabálysértés miatt indítottak eljárást. Az érdekes, hogy még a festékmintákat is rögzítik a helyszínelők. Volt rendőrök korábban azt mondták a Hvg.hu-nak, hogy nem veszélyes a társadalomra a plakátrongálás, ezért nem értik, miért nem csak szabálysértésként kezelik azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik