Belföld

Tarlós elrendelte: Budapest cégei is igyekeznek hűteni a lakosságot

Az aszfalt locsolásával, ingyenes ásványvízzel, a strandok meghosszabbított nyitvatartásával enyhítik a hőség okozta kínokat. A főpolgármester rendelte el a fokozott készenlétet.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél csütörtök déltől hétfő éjfélig folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat.
Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot , a locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.
A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta locsolják a villamossíneket, hogy megelőzzék a kivetődést.

A Palatinus és a Dagály strand meghosszabbított nyitva tartással – előbbi este 8, az utóbbi este 9 óráig – várja a hűsölni vágyókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Figyelik az ivókutakat

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi, a kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. Ha szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni arra, hogy nyissák ki a csapot. A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és gondoskodik a játszóterek hűtéséről is. Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos a fürdés, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a nagy hőségben se használják a szökőkutakat fürdőzésre.

A Fővárosi Vízművek Zrt. délelőtt 10 órától este 6 óráig hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal által kiadott közleményében.

A hőség miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fővárosra. Az előrejelzés szerint a következő napokban melegszik a levegő, pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb 30 és 33 fok között alakul.

A veszélyjelzésben azt írják: a napi középhőmérséklet csütörtökön még csak néhol (főként a nagyobb városok belvárosaiban), de pénteken már az ország nagy részén meghaladja a 25 Celsius-fokot. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést.

Az ÁNTSZ figyelmeztet: nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik