Belföld

Pokorniék titkos közvélemény-kutatást rendeltek Orbán alkalmasságáról

A XII. kerületi önkormányzat szerint helyi kérdésekre vonatkoztak az előző ciklusban megrendelt felmérések, ehhez képest volt, amikor szinte csak országos politika szerepelt a kérdőíven.

Orbán Viktor alkalmasságáról és az ellenzék megítéléséről is rendelt közvélemény-kutatásokat a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat a közelmúltban – írja az Index. Az önkormányzat közölte: alapvetően helyi ügyekről érdeklődtek, az országos folyamatokról azért voltak kérdések, mert „csak így tudták helyesen kiértékelni a válaszokat”.

Tüttő Kata szocialista képviselő bukkant rá a kerület szerződéseit böngészve arra, hogy az önkormányzat 2010 és 2014 között hét szerződést kötött a Forsense Kft.-vel, mely a fideszes kötődésű Századvég kutatási partnere volt. A kerületi önkormányzat azonban hivatalosan nem adta ki neki az eredményeket, hiába kérte.

Okkal titkolózhatott az önkormányzat: kiderült, hogy például a 2012. decemberi kutatásban elsősorban nem is helyi ügyekről kérdeztek, hanem olyan kérdések voltak, hogy „hogyan mennek a dolgok az országban”, „hogyan értékeli az Orbán-kormány eddigi tevékenységét”, „ön szerint alkalmas-e Orbán Viktor a miniszterelnöki poszt betöltésére”, „hogyan látja, lesz-e ellenzéki összefogás a kerületben, az országban”. Arról is érdeklődtek, hogy a válaszadók melyik pártot mennyire érzik hozzájuk közel állónak.

A XII. kerületi önkormányzat az Indexnek elismerte, hogy hét kutatást rendeltek az előző ciklusban, 400 ezer – 1550 ezer forint közötti összegért. Ezek azonban szerintük kerületi kérdésekre vonatkoztak és nem a pártpreferencia felmérésére; az országos folyamatokra vonatkozó kérdések azért kerültek bele a vizsgálatba, hogy világossá váljon, „mennyire befolyásolják vagy torzítják” a pártpreferenciák a véleményeket és a szempontokat.

A kerület szerint a kutatások eredményei bárki számára nyilvánosak, noha a kerület honlapján nincs nyomuk, a helyi ellenzék pedig nem is tudott a kutatásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik