Belföld

Lemond iskoláiról Salgótarján

salgótarjáni gimnázium (Array)
salgótarjáni gimnázium (Array)

Túl nagy terhet jelent a működtetés a városi költségvetésnek, miközben az oktatás tartalmi részét elvette a kormány.

Salgótarján önkormányzata szeptembertől nem vállalja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába került iskolának működtetését, mert túl nagy terhet jelent a kiadás a város költségvetésének – erről a nógrádi megyeszékhely önkormányzata rendkívüli ülésen döntött.

Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere elmondta: az intézmények működtetésére tavaly csaknem 300 millió forintot költött a város, ebből mindössze 11 millió volt az állami hozzájárulás. Az oktatás tartalmi részét és az alkalmazottakat teljes egészében államosította a kormány, ugyanakkor a szakképző iskolák kivételével az önkormányzatoknál maradt az épületek működtetése. Ez olyan helyzetekhez vezet, mint például ha kifogy a festék a nyomtatóból, nem tudják eldönteni, kinek a feladata a pótlás: a tartalomhoz, vagy az üzemeltetéshez tartozik-e.

Salgótarján önkormányzata 2013. márciusában kötött szerződést a Klik salgótarjáni tankerületével az ingatlanhasználat és működtetés részletes feltételeiről, ezt a megállapodást bontanák fel szeptember elejétől. Az önkormányzat kérelméről egy tárcaközi bizottság dönt majd, amely úgy is dönthet, hogy az önkormányzat hozzájárulási kötelezettségét állapítja meg.

A határozatról kilenc igen szavazattal és öt tartózkodással döntöttek, a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg az előterjesztést – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik