Belföld
vona az ózdi óvodában (Array)

Politikusok iskolában, óvodában: nehéz jogilag belekötni

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 10. 17:59

A törvény csak a pártpolitikai tevékenységet tiltja, nem tudnak mit kezdeni egy kormányplakáttal vagy azzal, hogy Vona Gábor olvassa a mesét az ovisoknak.

A jogszabályok ugyan tiltják a reklámot és a politikai tevékenységet az oktatási intézményekben, ennek ellenére több iskola udvarán és kerítésén tűntek fel a napokban a kormány bevándorlás-ellenes plakátjai, az iskolákban, óvodákban pedig egyre gyakrabban tűnnek fel pártpolitikusok.

Szüdi János jogász a HVG.hu-nak elmondta: az iskolák udvarán, kerítésén elhelyezett plakátokat nehéz jogilag támadni, ugyanis ezeket formálisan nem egy politikai párt, hanem a kormány teszi közzé. A tavalyi választási kampányban a bohócos plakátokból is jutott iskolaudvarra, de ez sem pártplakát, hanem álcivil szervezeté, a CÖF-é. A köznevelési törvény viszont csak a pártpolitikát tiltja. Ugyanakkor mivel a plakátok a kormánypártok ideológiáját közvetítik, akár burkolt politikai tevékenységnek is lehet ezeket tekinteni.

A szülők, pedagógusok élhetnének panasszal – elvileg kezdeményezhetnének hatósági ellenőrzést az intézmény törvényes működéséről, kérdés, mire jutnának vele, mert ebben az esetben egyik kormányhivatal vizsgálná a másikat.

Egyre több politikus is mutatkozik iskolákban, óvodákban: legutóbb Vona Gábor olvasott mesét ózdi ovisoknak, de Gyurcsánytól Németh Lászlónén át Budai Gyuláig sokan megfordultak oktatási intézményekben. A jogász megjegyezte: nehéz jogilag belekötni abba, hogy Vona mesét olvasott, az már más kérdés, hogy milyen alapon veszi át egy politikus a pedagógus szerepét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.